Jelentősen csökkenne a fertőző betegségek terjedése, ha javulna a világ 10 fő repülőterén átutazó utasok kézmosásának gyakorisága.  - mutatták ki a Risk Analysis folyóiratban megjelent tanulmányukban a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói a portál szemléje szerint.

Bár a tanulmányt még a koronavírus járvány megjelenése előtt publikálták, a szerzők szerint a megállapítások a mostani járványt illetően is fontosak.

Az MIT tudósai korábban gyűjtött adatok alapján úgy becsülik, hogy a repülőtereken megforduló utasok közül csak minden ötödik  mos kezet - szappannal, vízzel és legalább 15 másodpercig. A másik 4 ember potenciálisan megfertőz mindent, amit megérint bármilyen bacilust hordozzon - állítja Christos Nicolaides professzor, a tanulmány egyik szerzője.

A professzor szerint

a wc-t használó emberek 70 százaléka megmossa kezét, 30 százalék nem. Előbbieknek azonban csak 50 százaléka mos helyesen kezet, a többiek csak leöblítik.

A szakemberek úgy számolnak, hogy a repülőtereken megforduló utasok csupán 20 százalékának tiszta a keze.

Csupán a kézmosás javulásával - a világ összes repterén - megháromszorozható ez az arány, ami egy betegség terjedését 70 százalékkal lelassítaná. Ha csak a járvány felbukkanása eredeti helyére alapozva kiválasztanák a világ 10 legjelentősebb repülőterét, és ott koncentrálnának a kézmosás fontosságát hangsúlyozó üzenetekre, már az is 37 százalékkal lassíthatná le a járvány terjedését.

Ha 10 százalékkal lenne több embernek tiszta a keze a világ valamennyi repülőterén, az 24 százalékos lassulást hozna.

Bármilyen járvány esetében a felbukkanás helyéhez legközelebb elhelyezkedő 10 repülőtéren lenne érdemes a kézmosás fontosságát hangsúlyozni.

De hogy is kell helyesen kezet mosni?