Miközben globálisan több mint 300 ezerrel nőtt az új fertőzöttek száma, Magyarországon is tovább terjedt a koronavírus-járvány - derül ki a koronavirus.gov.hu kormányzati portál vasárnap reggeli tájékoztatójából.

Szombathoz képest a fertőzöttek száma 37 664-re nőtt, azaz 1068 új fertőzöttet regisztráltak. Az aktív fertőzöttek száma 25 862, ez azt jelenti, hogy 118-cal csökkent a számuk az egy nappal korábbihoz képest. Vasárnap reggelre elhunyt 21 beteg, így a halálos áldozatok száma 954-re nőtt. A gyógyultak száma egy nap alatt 10 848-ra, vagyis 1165-tel emelkedett.

Így terjed a járvány Magyarországon
Koronavírus a világban2020. október 11. (vasárnap)Egynapos változás: szombathoz (október 10.) képest
Fertőzöttek száma37 6641 068
Aktív fertőzöttek száma25 862-118
Gyógyultak száma10 8481 165
Halálos áldozatok száma95421
Forrás: koronavirus.gov.hu, Napi.hu

A járványadatokról pénteken a az innovációs tárca járványügyi munkacsoportjának vezetői azt mondták, hogy a naponta jelentett adatok nem tudnak megfelelő iránymutatást adni a járvány valós trendjére. A jelenlegi tesztelési kapacitással ugyanis nem lehet az összes esetet detektálni. Vagyis menne még följebb a járványgörbe, de nem tud, mert a laboratóriumi vizsgálatokkal megerősített esetszám képezi az alapját, aminek szűk keresztmetszete ma Magyarországon. Orbán Viktor miniszterelnök szombat este a járványhelyzetről többek között azt mondta, hogy felfutás jellemezte az elmúlt két hetet, és ez fogja jellemezni az előttünk álló heteket is.

A járvány megfékezése érdekében továbbra is a következőkre kell figyelni:

  • A maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, a bevásárló központok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban is. 23 óra után a vendéglátóhelyeket és szórakozóhelyeket be kell zárni.
  • Kerülni kell azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot!
  • Gyakran és alaposan mosson mindenki kezet!
  • Kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme, ezért az idősek hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására!
  • A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben. Az idősotthonok fenntartóinak pedig mindent meg kell tenni a fertőzések elkerüléséért. Ha egy szociális intézményben vagy bárhol más közösségben gócpont alakul ki, akkor a járványügyi bevetési egység megteszi a szükséges intézkedéseket.

Az amerikai Johns Hopkins Egyetem alábbi interaktív térképén pedig az látszik, hogy a világ különböző országaiban hány fertőzöttet tartanak nyilván.)