A Semmelweis Egyetemen még nem találtunk olyan kínai vakcinával beoltott személyt, akinek ne lett volna pozitív, a tüskefehérjével ellenes antitestje két dózis beadását követően, tehát minden esetben kimutatható ellenanyagot detektáltunk – nyilatkozta a kínai vakcina hatékonyságát megkérdőjelező sajtóhírek kapcsán Merkely Béla a Magyar Nemzetnek.

A Semmelweis Egyetem rektora hangsúlyozta: tapasztalatai szerint minden oltás sokkal erősebb immunválaszt vált ki, mint maga a megbetegedés, ez pedig a kínai oltóanyag esetében is igaz - tette hozzá.

Az egyetemen végzett laboratóriumi mérési eredmények (SARS-CoV-2-IgG Spike1 Roche antitest) a Sinopharm-vakcinák beadását követően akár több százszoros ellenanyagszintet mutattak az átfertőzöttségnél tapasztalt értékhez képest, de a legalacsonyabb érték is az átfertőzöttség hatására kialakuló ellenanyagszintnek felelt meg – magyarázta a professzor.

Jelenleg hatféle különböző vakcinát alkalmaznak Magyarországon, viszont ezek az oltóanyagok teljesen más technológiával készülnek, így egyszerre egy oltás nem tud mindenféle előnyt biztosítani.

Az úgynevezett hírvivő RNS- (mRNS) alapú oltóanyagokat - amelyek a koronavírus tüskefehérjéjének egy része ellen termeltet ellenanyagot (Pfizer/BioNTech, Moderna) -, a vektor típusú oltóanyagokat (Szputnyik V, AstraZeneca, Janssen) - amelyek nem fertőző, különböző adenovírusba teszik bele a tüskefehérje információját, a szervezet pedig ez ellen a tüskefehérje ellen termel ellenanyagot -, nem lehet összehasonlítani a vírus teljes elölt változatát tartalmazó Sinopharm-vakcinával, ugyanis a kínai oltóanyagban nemcsak a tüskefehérje található meg, hanem rengeteg másféle fehérje is, amelynek következtében a kínai vakcina nem kifejezetten egyetlen, hanem sokféle fehérje ellen fejt ki immunválaszt - magyarázta Merkely.

A Semmelweis Egyetem rektora megjegyezte, hogy a kínai vakcinának a legenyhébb az oltási reakciója, és mivel teljes elölt vírust tartalmaz, a vírus fehérjének teljes spektrumában véd. Ami Merkely véleménye szerint azt jelenti, hogy a különböző vírusvariánsok ellen a Sinopharm képes megadni a legszélesebb immunitást.

Arra a kérdésre, hogy szükséges lesz-e egy harmadik oltás felvétele azok számára, akiket a kínai oltóanyaggal oltottak be, Merkely Béla azt válaszolta:

jelenleg sem a Sinopharm, sem a Pfizer esetében nincs szükség az oltóanyag harmadik dózisának felvételére, sőt véleménye szerint erre a lépésre a közeljövőben biztosan nem kerül sor.

A professzor azt is hangsúlyozta a Magyar Nemzetnek, hogy nincs egyenes arányosság a védettség és az ellenanyagszint között, azon beoltottak esetében is kialakul a védettség, akiknél a vakcinák felvételét követően alacsonyabb ellenanyagszintet mutatnak ki.