Lengyelországban most éppen mindenki azt találgatja, hogy mennyi is lesz az annyi, miután az előző kormány által bedobot rezsitámogatást az év közepén kivezetik. 

A jelenlegi szisztéma nagy vonalakban hasonlít a magyarra:

évi 2000 kilowattóráig jár a rezsicsökkentett áramár, felette piaci árat kell fizetni (itthon 2523 KWh-ig jár a 36 forintos rezsicsökkentett áramár, felette 70 forintos) ám a magyarral szemben külön támogatást kapnak a villannyal fűtők, illetve aki nagyon spórol, csökkentheti a díjait. Legalábbis így lesz ez még néhány hónapig. 

– Drága a szenünk, ezért drága a villany is. Sajnos a lengyelországi energiaipar elsősorban a szénre épül, ami hatvan százalék feletti arányt jelent. Valójában – és legyünk őszinték – nem az állam támogatta a villanyszámlánkat, hanem mi. Hiszen ez a pénz az adókból származik. Ahogy azt kiszámoltuk, egy-egy ilyen villanyszámlához havi 112 vagy 114 zlotyval (azaz 10 ezer forinttal) járultunk hozzá az adónkbólmagyarázta Rafał Stangreciak, a lengyel TVN24 szakújságírója.

 Sok lengyelt érint majd az energiaszegénység. Ez nagyon szomorú lesz – tette hozzá. 

Szerinte ez egy olyan rejtett költség volt amiről a lengyelek egyszerűen nem vettek tudomást, 

– A kormány egyik zsebéből kivette a pénzt, és a másikba tette. Boldogok voltunk. Közben pedig hiába állt rendelkezésre rengeteg pénz a lengyelországi energiaszektor átalakítására az éppen hatalmon lévők megfeledkeztek erről.

Lemaradásban vagyunk Európától, és most megfizetünk érte

– mondta.

Közben emlékeztetett arra, hogy ezek az első horror számlák már tavaly megérkeztek azokhoz, akik árammal fűtik otthonukat, például hőszivattyúval.

- Akár havi 2000 zlotyt (180 ezer forintot) is fizethettek az áramért. Hőszivattyúval télen két-három hónap alatt átléphetjük a túlfogyasztási limitet és máris fizetjük a piaci árat. Ez a probléma tavaly kétmillió embert érintett Lengyelországban, ezentúl pedig mindenkit – mondta.

Júliusban tehát üt az igazság órája, akár bruttó 2 zloty-t (180 forintot) is fizethetnek a lengyelek kilowattóránként. És ezek egyelőre csak az óvatos becslések, és nyilván függ attól, hogy melyik energiaszolgáltatóhoz tartozik az ügyfél. 

Lengyelországban már csökkentik a rezsit, ráadásul visszamenőleg

2023 elejétől visszamenőlegesen csökkentette a lengyel kormány az áram árát a hétköznapi fogyasztók számára öt százalékkal. Hamarosan rendezik a túlfizetéseket is. >>>