A szejm elfogadta az áram árának öt százalékos csökkentéséről szóló jogszabályt, amely ráadásul az év elejétől visszamenőleg lenne érvényes a lengyel fogyasztók számára – írja a lengyel TVN24.

Ugyanakkor a háztartások és rajtuk kívül bizonyos fogyasztók csak akkor lesznek jogosultak az újonnan bevezetett rezsicsökkenésre, amennyiben a megadott fogyasztási határon belül maradnak.

A villamosenergia-árakra vonatkozó szabályozás mostantól előírja, hogy a lakossági áramot értékesítőknek 2023-ban az eddigiekhez képest 95 százalékos áramárat kell alkalmazniuk.

Mindezzel párhuzamosan az idei túlfizetések elszámolását Lengyelországban a következő elszámolási időszakban fogják a lakossági fogyasztók számára kiegyenlíteni.

Az új jogszabály szerint a küszöbértékek, amikor jár a 95 százalékos csökkentett új díj:

 

  • a háztartások esetén évi 3 Mwh;
  • a háztartás, ahol fogyatékos személy is el: 3,6 Mwh/év;
  • a nagycsaládosoknak évi 4 Mwh;
  • a mezőgazdasági termelőknek szintén 4 Mwh évente.

(Összehasonlításképpen, amikor tavaly nyáron itthon a kormányzat megállapította a limitet, hogy meddig jár a lakossági fogyasztóknak a változatlanul rezsicsökkentett áramár, akkor 2523 kWh/év fogyasztásnál húzták meg a limitet. Vagyis a lengyelek egy kicsivel nagyvonalúbbak voltak, mint a magyar döntéshozók.)

Kétszázezer magyar napelemes háztartást érinthet az új szabályozás

Az új szabály szerint elképzelhető, hogy egyrészt a lakosság több pénzt kapna a megtermelt áramért, másrészt viszont le kéne mondaniuk a rezsicsökkentett áramról. Bővebben --->