Javier Milei elnök sokkterápiás programjának első lépéseként Argentína 54 százalékkal leértékelte az argentin pénznemet, a pesot, és hatalmas kiadáscsökkentéseket jelentett be az elsődleges költségvetési hiány jövő évi megszüntetése érdekében – írja a Bloomberg

Az újonnan beiktatott kormányzat 800 peso/dollárra gyengítette a hivatalos árfolyamot – mondta Luis Caputo gazdasági miniszter a helyi piacok keddi zárása után tartott televíziós beszédében. A beszéd előtt még 366,5 volt a peso árfolyama dolláronként. A központi bank ezentúl havi 2 százalékos leértékelést céloz meg. A lépéseket a Nemzetközi Valutaalap örömmel fogadta. A központi bank a tervek szerint szerdán újabb monetáris intézkedéseket jelent be.

„Nincs több pénz” – mondta Caputo többször is a felvételen, hozzátéve, hogy Argentínának meg kell oldania a költségvetési hiányt. Egy magas rangú gazdasági tisztviselő szerint radikális költségvetési kiigazítás keretében a kormány a kiadásokat a bruttó hazai termék (GDP) 2,9 százalékának megfelelő értékre fogja csökkenteni.

Az energiatámogatások csökkentésével a GDP 0,5 százalékát, a közlekedési támogatások lefaragásával pedig további 0,2 százalékát takarítanák meg a várakozások szerint. A kormány a társadalombiztosítás és a nyugdíjak csökkentésével a GDP további 0,4 százalékának megtakarítását várja. A kormány tervezi a nyugdíjkifizetések indexálásának megszüntetését – mondta a tisztviselő.

A pénzügyminisztérium arra is számít, hogy az adóbevételek jövőre 2,2 százalékkal nőnek.

A minisztériumok fele megszűnik 

A bejelentett egyéb intézkedések között szerepel a minisztériumok számának felére csökkentése, a tartományoknak nyújtott támogatások csökkentése és a közmunkák felfüggesztése. Ugyanakkor Argentína növelni fog bizonyos szociális jóléti programokat.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) nem sokkal Caputo bejelentése után dicsérte az új kormány „bátor kezdeti intézkedéseit”. Julie Kozack szóvivő azt nyilatkozta, hogy határozott végrehajtásuk segíteni fog a gazdaság stabilizálásában és megteremti az alapot a fenntarthatóbb és a magánszektor által vezérelt növekedéshez.

Az új elnök a legrosszabbra készíti fel az argentinokat

A drámai első lépések a vasárnapi komor beiktatási beszédet követik, amelyben Milei arra figyelmeztetett, hogy az argentinoknak hónapokig tartó fájdalmat kell elviselniük, amíg azon dolgozik, hogy kihúzza az országot az elődjétől örökölt gazdasági válságból. Az infláció már most is több mint 140 százalékos éves szinten, és az elkövetkező hónapokban az árak várhatóan 20 és 40 százalék között emelkedhetnek.

A leértékelést sokáig elkerülhetetlennek tartották. Milei beiktatását megelőzően a piacok az új kormány első hetében mintegy 27 százalékos árfolyam-csökkenést jeleztek, míg a befektetési bankok, mint a JP Morgan  és a helyi magán tanácsadó cégek szerint a valuta 44 százalékkal gyengülhet. Az élelmiszerboltok már órákkal a keddi bejelentés előtt megemelték az árakat, a bankok pedig jelentősen gyengébb lakossági árfolyamokat kínáltak.

A kampány során Milei azt ígérte, hogy teljesen eltörli a nemzeti valutát, és az amerikai dollárral helyettesíti azt.

Argentína új vezetője hamar elengedte gazdasági radikalizmusát a befektetők nagy örömére

Javier Milei argentin elnök az infláció megfékezésére összpontosítva veszi át az elnökséget, még akkor is, ha emiatt muszáj szakítania azokkal, akik a hatalomba juttatták.