KPMG éves tanulmánya szerint az Európai Unió 27 országában

  • a legális forrásból származó cigarettatermékek forgalma 1,3 százalékkal csökkent, miközben
  • a hamisított termékek forgalma 0,7 százalékkal, 35,8 milliárd szálra nőtt.
  • Ezzel a feketepiac aránya a teljes fogyasztás 8,2 százalékát adta az unióban a 2021-es 8,1 százalék után.

A csempész cigi legnagyobb felvevőpiaca

Az illegális cigaretta legnagyobb felvevőpiaca az EU-ban továbbra is Franciaország: a feketepiaci eladások 1,8 milliárd szállal, 16,8 milliárdra emelkedtek, ez 3 százalékos növekedés 2021-hez képest.

Az EU-n belül a csempész vagy eredetmegjelölés nélküli termékek 47 százaléka Franciaországban talál gazdára.

A jelentés szerint 27 tagállamból 21-ben stagnált vagy csökkent az illegális termékek piaca. Hollandiában, Görögországban, Portugáliában és Romániában mérték a legnagyobb visszaesést. A négy uniós tagállamban összesen 2,3 milliárd szállal esett vissza a fogyasztás.

Ukrajnáé a második legnagyobb európai feketepiac

Franciaország után Európában Ukrajnában a legnagyobb a feketepiac 7,4 milliárdos volumennel, amely a teljes fogyasztás ötödét teszi ki.

A hamisított cigaretták gyártása és forgalmazása az EU határain belül növekvő tendenciát mutat,

miközben a hagyományos beszerzési forrásoknak számító Ukrajnából és Belaruszból a háború miatt nehezebb lett a behozatal.

A magas jövedéki adók országaira csapnak le leginkább

A nagyobb haszon reményében a bűnszervezetek így azokra az országokra teszik át fókuszukat, ahol a dohánytermékek ára a jövedéki adók miatt magasabb.

feketepiac összesen 11,3 milliárd euró adóbevétel-kiesést okozott tavaly a vizsgált országokban, ami 8,5 százalékos növekedés 2021-hez képest.

 

GFN: A többség számára van élet nikotin nélkül

A Global Forum on Nicotine (GFN) egy nemzetközi konferencia, amely a nikotinnal és a dohányzással kapcsolatos ártalomcsökkentésre összpontosít. A nikotinfórum a dohánykárosodás csökkentésének kihívásai és eredményei ismertetése mellett, megkísérelte meghatározni a kutatók, az ipar és a politikai döntéshozók jövőbeli céljait is. Idén a tizedik alkalommal tartották meg ezt a szakmai disputát, amelynek most Varsó adott otthont. Bővebben>>>

Kevesebbet cigarettáznak a magyarok, mégis nőtt a feketepiac

Magyarországon a csökkenő cigarettafogyasztás ellenére három százalékponttal nőtt az illegális piac, ez 2022-ben félmilliárd elfogyasztott szálat jelentett, ami a teljes fogyasztás 7,2 százaléka.

Az elmúlt években tapasztalt visszaesés ellenére itthon az illegális piac részesedése újra elérte a 2019-es szintet, ami főként a kimondottan csempészárunak gyártott termékeknek és kisebb mértékben a hamisított dohányárunak köszönhető.

Az eredetmegjelöléssel rendelkező illegális dohánytermékek főként Ukrajnából érkeznek Magyarországra.

A magyar költségvetés tavaly mintegy 31 milliárd forint jövedéki adóbevételtől esett el a nem legális forrásból származó dohánytermékek miatt.