A gyógyvíz minősítésű medencéknél szinte mindig jelzik az ajánlott fürdési időt, ami jellemzőn 20-30 perc a hazai gyógyvizekben. Ez a limit jellemzően az egyhuzamban a medencében töltött időtartamra vonatkozik.

Ehhez képest sokan szünet nélkül, akár órákig is bent ülnekgyógyvízben.

Ez a Termalonline szakportál szerint több szempontból is problémás. Egyrészt például a kellemetlen mellékhatások miatt. A hosszas gyógyvízben tartózkodás ugyanis többek között vérnyomásproblémákat idézhet elő, miután a meleg víz komolyan megterheli a szívet és a keringési rendszert. Sőt, mindez szélsőséges esetben akár ájuláshoz is vezethet.

A túlzásba vitt fürdőzés az ízületi betegséggel küzdőknél pedig úgynevezett fürdőfáradtságot okozhat, amikor a gyógyítani kívánt ízületi fájdalmak pont, hogy inkább erősödni kezdenek, amely akár napokon át tartó rossz közérzettel, levertséggel párosulhat.

A portál a túlzásba vitt fürdést ahhoz hasonlítja, mintha a felírt gyógyszerből napi egy tabletta helyett egyszerre egy teljes dobozzal venne be a beteg, amitől jobban biztosan nem lesz, sőt. 

Lehet, hogy változás jön a gyógykezeléseknél

Egyre kevesebben vesznek igénybe gyógykezeléseket, az elmúlt egy évben a NEAK adatai alapján csupán 120 ezren igényelték a súlyfürdőt vagy a gyógymasszázst. Az egészségbiztosító rendszerszintű változást tartana indokoltnak.

A részletekről ITT írtunk bővebben.