Hatékonysága növelése, jövedelmezősége javítása érdekében megtisztítja portfólióját a Gloster Infokommunikációs Nyrt., amely eladja egyes kisebb leányvállalatait és a vételárból a gyorsan növekvő nagyobb leányvállalataiban szerez további üzletrészeket – közölte az informatikai szolgáltató cég a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján. 

A tájékoztatás szerint a Gloster a konszolidált eredményre minimális vagy negatív hatással lévő leányvállalatait értékesíti, és a jelentősebb növekedési kilátásokkal bíró, nemzetközi piacra fókuszáló leányvállalataiban szerez további üzletrészeket.

A közlemény szerint a lépés növeli a társaság árbevétel arányos eredményét és jelentős adminisztratív erőforrásokat szabadít fel, amely a nemzetközi növekedés további támogatására használható fel.

A portfólió tisztítás érinti a Gloster Security Kft.-t, amely tényleges tevékenységet már nem végez, szerződésállományát és ügyfeleit 2022. január 1-től a Gloster Networks Kft. vette át. A másik érintett társaság a Gloster Telekom Kft., amelynek előfizetői létszáma a gazdaságosan fenntartható szint alá csökkent, ezért indokolt az értékesítése. A lépés kiterjed továbbá az FF Next Technologies Kft.-re is. Az utóbbi társaságban 54, az előbbi kettőben 100 százalékos üzletrésszel rendelkezik a Gloster Infokommunikációs Nyrt.

A befolyó vételárakból a cégcsoport árbevételének közel felét és a profit zömét adó Gloster Minero IT Hungary Kft.-ben és a 2023-ban akvirált Gloster-P92 IT Solutions Kft.-ben fog további üzletrészeket megszerezni az anyavállalat.

A nemzetközi informatikai szolgáltató Gloster Nyrt. intenzív növekedési stratégiájának köszönhetően tizenegy tranzakciót hajtott végre 2018 óta, eközben tevékenységét kiterjesztette a rendszerintegráció, a felhő megoldások és nemzetközi szoftverfejlesztési szolgáltatások területére.

A cégcsoportban csaknem 350 ember dolgozik. A legutóbbi 2023-as konszolidált beszámolója szerint korrigált árbevétele 10,3 milliárd forint, korrigált EBITDA-ja 976 millió forint volt.

Újabb akvizíció a magánegészségügyben

A Gloster hatvan százalékos többségi tulajdont szerzett a Lanoga Kft.-ben. Utóbbi cég sikerterméke a Medici elnevezésű vállalatirányítási rendszer, amit Európa vezető orvosdiagnosztikai szolgáltatói is használnak.