forint nem sok támaszra számíthat a nemzetközi devizapiaci folyamatok alakulása irányából Kim Cramer Larsson, a Saxo Bank technikai elemzője szerint. Az elemző a vg.hu-nak adott interjújában arról is beszélt ennek kapcsán, hogy

rövid távon bőven benne lehet, hogy a forint áttöri a 400-as szintet az euróval szemben, az első ellenállás 408-410 környékén lehet majd. Ha viszont ez sem fogja meg a kurzust, akkor a következő állomás már 425 környékén lehet.

Larsson a 2022-es árfolyamcsúcs megdöntésében azonban már nem biztos, véleménye szerint a forint szempontjából a makroadatok alakulása is kifejezetten fontos lesz, illetve az MNB kamatpolitikájának szerepét sem lehet alábecsülni.

A magyar fizetőeszköz árfolyamának szempontjából kiemelten fontos dollár kapcsán arról beszélt, hogy a várható árfolyam-alakulásának előrejelzése kifejezetten nehéz jelenleg, mert „a piacokon állandóan változik a konszenzus arról, hogy mikor kezdi majd a Fed a vágást, egyáltalán hányszor csökkenti majd a kamatokat az idén, és milyen tempóban”.

A régióban tartósan itthon lesz a legmagasabb az alapkamat

A forint gyengülése akadályozta meg az MNB-t, hogy az előre beígért 100 bázisponttal csökkentse az alapkamatot. A következő hónapokban lehet egy százalékpontos vágás, de év végére a CIB elemzői szerint 5 százalék felett marad az alapkamat.