Kondor Béla Műtücsök felbocsátása című alkotása 120 millió forint leütést ért el, Keserü Ilona Sírkövek 2. című festménye pedig 110 millióért kelt el a Kieselbach Galéria első háború utáni és kortárs árverésén a Budapest Marriott Hotelben – írja az MTI.

Kondor Béla alkotása megnégyszerezte a festő korábbi életműrekordját. A kép 75 millió forintról indulva kúszott fel a rekordösszegig.

„Kondor ezen műve kivételes ritkaság: "egy arany fényű ikon, csak a Darázskirályhoz mérhető, gyűjtőknek való főműve a kondori életműnek. Két évtizeddel ezelőtti felbukkanásakor is szenzációnak számított, ahogy ma is” – mondta Kieselbach Tamás, a galéria vezetője. A különleges ikon igazolta az előzetes várakozásokat, beleértve az online licitálók közötti párharcokat.

Keserü Ilona, a neoavantgárd világhírű képviselője Sírkövek 2. című, 1967-es képe 48 millióról szárnyalta túl az élő magyar festők eddigi árverési csúcsát, amelyet szintén egy Keserü-kép tartott 55 millió forint leütéssel, a Marilyn és a tenger. A most rekordot döntő Sírkövek 2. a festő legjellegzetesebb motívuma, a balatonudvari szív alakú sírkövek egyik legelső feldolgozása.

Kieselbach Tamás szerint Keserü nagy, vörös-rózsaszín-narancs festménye léptékében és nyelvezetében is különleges kvalitású kulcsmű. A kép először jelent meg a műtárgypiacon, felbukkanása kivételes szenzációnak számít. Az alkotó egyik másik képe, az 1976-os Jelek (Lebegő formák) című festmény 8,5 millió forintról indulva kelt el 20 millióért.

Magyar életműrekordot döntött Kassák Lajos Egyesült Államokból hazakerült, 1958-as absztrakt alkotása, a Kompozíció #7 is, amely 42 millió forintról jutott 55 millióig. A festmény a legendás galériás, Denise René 1960-as kiállításáról került egy amerikai gyűjtőhöz, Singerhez Ohióba.

Életműrekordot döntött még Veszelszky Béla pointillista absztrakt főműve, a Tájkép (1959-60 körül), amely 24 millióról indulva érte el a 34 millió forintos csúcsot, míg Korga György Terelés című pop-art festménye 7 millióról indulva kelt el 16 millióért.

Hortobágyi Endre 1995-ös Organikus kompozíciója szintén 24 millióról kúszott fel 30 millióig.

Élénk licitemelkedés mellett talált gazdára Siskov Ludmil magyar-bolgár festőművész Asztronauták című festménye, amely 7 millió forintos kikiáltás árról indulva kelt el 17 millióért, El Kazovszkij A Kazovszkij ikonosztáz című képe 10 millió forintról jutott 16 millióig. Maurer Dóra Laza fonat című 1986-os festménye pedig 420 ezer forintról kúszott fel 2 millióra.