Az Európai Bizottság 140,1 millió euró (mintegy 53,2 milliárd forint) támogatást folyósított Magyarországnak az energiaellátás biztosítását segítő REPowerEU uniós alapokhoz kapcsolódó előfinanszírozás részeként a koronavírus-járvány utáni helyreállítást segítő uniós eszköz (RRF) keretében – közölte a brüsszeli testület hétfőn.

A REPowerEU előfinanszírozásának ez a második, egyben utolsó részlete a december 28-án Magyarországnak folyósított első, 779,5 millió eurós, a megfizethetőbb, biztonságosabb és fenntarthatóbb energiaellátást célzó REPowerEU uniós program előfinanszírozását követően.

A Bizottság közleményében hangsúlyozta, hogy az előlegek segítenek beindítani a REPowerEU uniós program egyes fejezeteiben felvázolt kulcsfontosságú beruházási és reformintézkedések végrehajtását. Emellett segítenek felgyorsítani az energiatakarékosságra, tiszta energia előállítására és az energiaellátás diverzifikálására vonatkozó célkitűzések teljesítését annak érdekében, hogy Európa függetlenedni tudjon az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól.

Az előfinanszírozás hétfői kiutalását az tette lehetővé, hogy az Európai Unió Tanácsa jóváhagyta Magyarország felülvizsgált tervét, amely magában foglalja a helyreállítási alap REPowerEU fejezetét, valamint a pénzügyi megállapodás aláírását.

Az előfinanszírozási kifizetések az egyes tagországok REPowerEU fejezetének finanszírozásához igényelt források legfeljebb 20 százalékának felelnek meg.

Magyarország módosított, 4,6 milliárd euró (mintegy 1800 milliárd forint) értékű REPowerEU-fejezettel kiegészített helyreállítási tervét még novemberben hagyta jóvá az Európai Bizottság. A terv értéke ezzel jelenleg 10,4 milliárd eurót (mintegy 4060 milliárd forint) tesz ki, ebből 6,5 milliárd euró vissza nem térítendő támogatásként, 3,9 milliárd euró pedig hitelként szerepel. Ez az összeg 67 reformot és 47 beruházást fedez.

Brüsszel a sarkára állt, fogatlan tigrisnek látszik a magyar vétó

Komoly fejtörést okozott Brüsszelnek, hogy mit kezdjenek a magyar miniszterelnökkel. Úgy tűnik, most kidolgoztak egy lehetséges kompromisszumot, kérdés, hogy ez már a C-terv, vagy a B-terv finomhangolása. Mindenesetre jócskán felpuhulni látszik a magyar álláspont.