Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított a magyar kormány ellen, mert az uniós piac egyik alapelvét sérti az orvosilag asszisztált reprodukcióra bevezetett szabályozás, ami szerint csak állami intézményben lehet meddőségi ellátást biztosítani – írja a Telex.

Az Európai Bizottság a március 13-i levelében felszólítja Magyarországot, hogy két hónapon belül válaszoljon és orvosolja a hiányosságokat. Brüsszel azt kifogásolja, hogy Magyarországon kizárólag az állami tulajdonban lévő vagy állami ellenőrzés alatt álló szolgáltatókra korlátozták az orvosilag asszisztált reprodukciós szolgáltatásokat. A magyar jogszabályok módosítása következtében a külföldi magánszereplők számára kiadott valamennyi engedély megszűnt.

A bizottság úgy véli, hogy az intézkedés sérti az Európai Unió működéséről szóló szerződésnek (EUMSZ) a letelepedés szabadságára vonatkozó 49. cikkét. A magyar szabályozás annak ellenére korlátozza az orvosilag asszisztált reprodukciós eljárásokhoz való hozzáférést, hogy az ilyen szolgáltatások kínálata már eddig is jelentősen szűkebb volt, mint más, hasonló méretű tagállamokban. A bizottság szerint az említett korlátozás nem igazolható semmilyen közérdekű megfontolással.

2019-ben kezdődött

Magyarországon a meddőségi centrumokat 2019 karácsonya előtt kezdték el nagy léptékben államosítani, amikor a kormány bejelentette, hogy állami kézbe vesz hat meddőségi magánklinikát, és ingyenessé teszi a szűrővizsgálatokat, a kezeléseket, illetve a hozzájuk kapcsolódó gyógyszereket. 2021-ben törvényt hoztak róla, hogy 2022. július 1-jétől csak az állami meddőségi centrumokban lehet mesterséges megtermékenyítést végezni Magyarországon.

Ma Magyarországon minden hatodik nő és férfi is érintett abban, hogy természetes úton nem születik gyermeke.

Majd létrehozták az Országos Kórházi Főigazgatóságon belül a Humánreprodukciós Igazgatóságot is. 2023-ban 2150 lombikbaba született Magyarországon, de 2028-ra ez a születésszám megduplázható, mondta az Economxnak adott interjújában Vesztergom Dóra, a Humánreprodukciós Igazgatóság (HRI) igazgatója. Az eredményesség növeléséhez meg kell teremteni az ivarsejt donáció lehetőségét, valamint csatlakoznunk kell ahhoz a világtrendhez, hogy a 30 éves nők számára, persze nem közfinanszírozottan, de biztosítani kell a petesejt lefagyasztásának lehetőségét is – mondta lapunknak.