Ez a példátlan súlyú elvonás a józsefvárosi emberektől nem indokolható az ország gazdasági helyzetével - elég itt csak arra a 9 milliárd forintra utalnom, amit a kormány a veszélyhelyzet bejelentése óta sporttámogatásokra elköltött - idézte Pikó András polgármester Facebook-bejegyzését az Index. Pikó szerint az elvonás egyetlen értelmezhető indoka a politikai bosszúvágy.

A polgármestere felszólította Kocsis Mátét, a kerület kormánypárti országgyűlési képviselőjét: mondjon le egyéni képviselői mandátumáról. Kocsis ugyanis Pikó elmondása szerint néhány napja még úgy nyilatkozott: mindent meg fog tenni a józsefvárosi fejlesztési pénzekért költségvetési tárgyalásai során.

A meghiúsult támogatást a következő fejlesztésekre költötték volna: 200 millió forintot bölcsőde- és óvodafejlesztésre, 150 milliót a Horváth Mihály tér felújítására, 60 milliót a Semmelweis Egyetem II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika előtti parkolóra, 95 milliót közbiztonsági fejlesztésekre, 620 milliót önkormányzati bérlakásfejlesztésekre.

A kormány korábban már döntött arról, hogy elvonja az önkormányzatoktól a gépjárműadóból befolyó bevételüket (ez összesen 34 milliárd forint) a járványhelyzetre hivatkozva, továbbá a parkolást is ingyenessé tették. Eközben a járványellenes védekezéshez, az idősek szociális ellátásához nem kaptak központi kormányzati támogatást az önkormányzatok.

Józsefváros önkormányzati képviselői március végén 1,8 milliárd forintos átcsoportosításról döntött a járvány kezelése érdekében, és létrehoztak egy kerületi segélyalapot is, amibe az önkormányzati képviselők nettó fizetésük tíz százalékát adják bele minden hónapban. Pikó a fizetéséből havi 100 ezer forintot ad az alapba - hívta fel a figyelmet az Index.