A KSH május 4-én publikált közleményének megfelelően változott a maginfláció számítása. A KSH a 2021. áprilisi fogyasztóiár-index adatok mai publikációjától a szeszes italokkal és a dohányárukkal szűkíti azon termékek körét, amelyek árváltozását figyelembe veszi a maginfláció kiszámításánál. A változtatás az MNB által számolt indirekt adóktól szűrt maginflációban, illetve a keresletérzékeny termékek inflációjában, valamint a tendenciák megítélésében jelentősebb változást nem okoz, mert azok az adókulcsok változásának hatását eddig is kiszűrték.

A tartósabb inflációs tendenciákat megragadó mutatóink – a keresletérzékeny termékek árindexe és a ritkán változó árú termékek és szolgáltatások inflációja – emelkedtek az előző hónaphoz képest - olvasható az MNB gyorselemzésében.

2021 áprilisában a keresletérzékeny termékek inflációs hozzájárulása enyhén nőtt: az üzemanyagok 2,3 százalékponttal járultak hozzá az inflációhoz.

Bekavart a járvány

Az árazási döntéseket a koronavírus-járvány megjelenését követően nagyobb változékonyság és a szokásostól eltérő szezonális mintázat jellemezte. 2020 szeptemberétől a dezinflációs hatások erősödésével párhuzamosan az év utolsó hónapjaiban általánosan alacsonyabb árdinamika volt megfigyelhető.

Majd 2021 első hónapjaiban a tavalyinál alacsonyabb, áprilisban ugyanakkor a 2020-asnál magasabb átárazás valósult meg. Az összehasonlítást statisztikai hatások (2020. áprilisi árfelírási nehézségek) továbbra is torzítják. Jelenleg az infláció alakulását leginkább az üzemanyagok árindexének emelkedése határozza meg - írta az MNB.

Az inflációs főcsoportok közöl iparcikkek éves inflációja emelkedett áprilisban. A termékkörön belül a tartós iparcikkek árindexe az előző hónaphoz képest lényegében nem változott, míg a nem tartós iparcikkek árindexe nőtt. A nem tartós iparcikkek árainak emelkedéséhez több termék együttesen járult hozzá.

A piaci szolgáltatások árai az előző hónaphoz képest 0,4 százalékkal nőttek. A korábbi évek átlagának lényegében megfelelő árdinamika a szolgáltatások széles körét jellemezte.

Az élelmiszerek inflációja tovább mérséklődött áprilisban. Ezen belül a feldolgozatlan élelmiszerek árindexének mérséklődéséhez döntően a friss zöldségek, gyümölcsök járultak hozzá, míg a feldolgozott élelmiszerek esetében elsősorban a tejtermékek magyarázzák az infláció emelkedését.

A szabályozott termékek árai márciushoz képest nem változtak.

Az üzemanyagok ára az előző hónaphoz képest - a jövedéki adó csökkentésével párhuzamosan - mérséklődött. Az üzemanyagok inflációjának két számjegyű év/év emelkedésében a tavalyi árcsökkenés bázishatása jelentős szerepet játszott.

A lakosság inflációs várakozását mérő mutatókat, hasonlóan a fogyasztóiár-indexhez, a szokásosnál nagyobb változékonyság jellemzi. A mutató áprilisban a korábbi hónapokhoz képest emelkedett, jelenleg a 2,5 és 6,5 százalék közötti sávban mozog - derül ki a jegybanki összefoglalóból.

Inflációs mutatók áprilisban (százalékpont)
Ritkán változó árú termékek (súlya 36,7%)1,5Egyéb tételek (súlya 63,3%)3,6
Keresletérzékeny infláció (súlya 49,4%)1,5Egyéb tételek (súlya 50,6%)3,6
Adószűrt maginfláció (súlya 63,2%)1,9Egyéb tételek (súlya 36,8%3,2
Forrás: MNB