A szegedi Mars téri piacon az árusok készleteinek túlnyomó részét görög import teszi ki, mivel a magyar termelőktől még nem érkezett görögdinnye. Az import gyümölcsök árát pedig felveri a szállítási útvonal hossza – írja a Telex.

Itt kilónként 500–600 forint jelenleg a magyar és az import dinnye is. Az import ára a boltokban 300 és 500 forint között mozog, a hazai meg a piaci árat tartja. Tavaly ilyenkor még 200–300 forint volt a dinnye kilója, ehhez képest a néhol kétszeres áremelkedés egyértelműen drasztikusnak számít. Veres Balázs, a Szegedi Nagybani Piac operatív igazgatója szerint jó két-három hét múlva lesz csak magyar dinnye a piacokon.

A Szegedtől 25 kilométerre lévő Üllés környékén szinte kivétel nélkül elfagyott az összes olyan dinnye, amit még április közepe, illetve vége felé ültettek. Akkoriban éjszakánként a hőmérséklet még mínuszokban járt, amit a szabad ég alá, vagy a kis fóliasátrakba rakott dinnyék bajosan viseltek. A késői fagyok más növényeknek sem kedveztek. Ezen a környéken májusban gyakorlatilag elölről kellett kezdeni a vetést és a gondozást.

Európában sem jobb a helyzet

Félbeszakította a szélsőséges időjárás a dinnye szezonját Európában, miközben az egyre melegebb idő miatt megrohamozzák a dinnyeárusító standokat és az üzleteket a fogyasztók. Nem csak az árak miatt kell csalódniuk: a kontinens déli részén tomboló viharos időjárás miatt hetekre eltűnhet a szezon közepén a görögdinnye. 

Komoly gondot okoz, hogy július első felében gyakorlatilag eltűnik a piacról a spanyol dinnye, de az olasz termés is kevés, miközben a többi termőkörzetben még egyik fajta sem érik jelentős mennyiségben.

Spanyolországban és Olaszországban – az Észak-Európa ellátása szempontjából legfontosabb országokban – óriási károkat okozott a dinnyeföldeken a májusban és júniusban jellemző viharos időjárás.