2023 második felében jelentősen javult a hazai családi cégek hangulata, ez a javulás azonban az év végéhez közeledve egyre inkább mérséklődött. A K&H családi vállalatok indexe emiatt 0 ponton áll, ez enyhe visszaesést jelent a tavalyi 3 ponthoz képest.

„A változás mögött az áll, hogy a saját cégük kilátásait mutató vállalati részindex 8 pontról 2 pontra zuhant, míg a makro részindex éppen ellentétes irányba mozdult, -10 pontról -4 pontra erősödött” – mondta Ékes Ákos, a pénzintézet családi vállalatok központ vezetője.

Elmondása szerint a vállalatok saját helyzetük alakulását kevésbé pozitívan látják, miközben a makrokörnyezet alakulásával kapcsolatban egyre kevésbé pesszimisták.

A pénzügyi eredményekkel kapcsolatban számítanak a legrosszabbra a vállalkozások:

  • Bevételnövekedésre bár számítanak, mindössze 0,2 százalékos lesz az emelkedés a következő egy évben. Ez jelentős visszaesés az előző negyedévi, szintén nem túl erős 1,5 százalékhoz képest.
  • A nyereséggel kapcsolatban még pesszimistábbak: a profitveszteséggel kapcsolatos várakozás megduplázódott az előző negyedévhez képest. 2024-ben jelenleg már 1,6 százalékos profitcsökkenést prognosztizálnak a K&H vállalati ügyfelei.

Ezek természetesen hatással vannak a foglalkoztatási és beruházási szándékra is: a szektorban igen csekély mértékű, átlagosan 0,4 százalékos létszámbővítés várható, és kismértékben a beruházást tervezők aránya is csökkent, 39-ről 35 százalékra.

A profit nem, a gazdasági környezet azonban javul

A makrokörnyezet megítélése jelentősen javult a családi tulajdonú cégek körében, a gazdasági környezetről ugyanis már nemcsak középtávon, hanem egy éven belül is kedvező kilátásokkal számolnak – derül ki a K&H friss kutatásából.

  • Rövid távon a vállalatok 38 százaléka a jelenlegi ütemnél nagyobb növekedésre számít, miközben közel felére, 62-ről 35 százalékra csökkent a gazdasági lassulására számítók aránya. Ezzel az egy éven belül javulásban bízók aránya kezd felzárkózni a középtávon javulásra számítók arányához.
  • Hároméves időtávon a javulásra és stagnálásra számítók aránya továbbra is hasonlóan oszlik meg, mint az előző negyedévben, de annál magasabb arányban: a korábbi 40 és 42 százalékhoz képest jelenleg 45, illetve 48 százalék számít három éven belül a gazdaság bővülésére, illetve jelenlegi szinten maradására. Gazdasági visszaesést mindössze a vállalatok 7 százaléka valószínűsít az előző negyedévi 18 százalékhoz képest.