A Randstad HR trends 2024 kutatás abba nyújt betekintést, hogy miképp alkalmazkodnak a vállalatok az aktuális üzleti környezethez, milyen kihívásokkal néznek szembe, valamint hogyan terveznek megbirkózni velük a következő évben a mesterséges intelligencia és az otthoni munkavégzés szempontjából.

A kutatás 353, különböző iparágakban működő hazai vállalat felsővezetőinek megkérdezésével zajlott, 2023. november-decemberben.

Ami a mesterséges intelligenciához való hozzáállást illeti:

  1. 19 százalékuk támogatja a mesterséges intelligencia használatát, és annak kiterjesztését tervezi.
  2. 28 százalék nyitott a mesterséges intelligencia használatára, ám csak bizonyos területeken.
  3. 46 százaléknak nincs letisztult álláspontja a mesterséges intelligencia alkalmazásával kapcsolatban.
  4. 7 százalék nem látja a módját a mesterséges intelligencia jövőbeli használatának.

Területek, munkahelyek, kockázatok

A kutatás szerint a mesterséges intelligenciát elsősorban az adminisztráció (58 százalék), a marketing és reklám (38 százalék), az ügyfélszolgálat és támogatás (38 százalék), a pénzügy és könyvelés (32 százalék) területén fogják alkalmazni. A legkevésbé pedig a logisztika és szállítmányozás (18 százalék), és a beszállítói kapcsolatok (9 százalék) terén.

A kockázatok tekintetében a legtöbben azt gondolják, hogy kevés a mesterséges intelligenciával dolgozni képes szakember, magasak a működési költségek, és óriásiak az adatbiztonsági kihívások.

Az adatbiztonsággal kapcsolatban Kajó Cecília MI-szakjogász az Economxnak elmondta: a mesterséges intelligencia használata és az a technológiai fejlődés – amelyeknek részesei vagyunk – ennek gyökeresen ellentmond.

A nagy üzleti alapú platformok az adatokat gyakorlatilag kis túlzással, már önmagáért az adatgyűjtésért gyűjtik, hiszen olyan nagy méretű adatbázisokat kell létrehozni, amiből az algoritmus megbízhatóan tud dolgozni, és főleg üzletileg is megéri ennyi munkát beleölni egy profitorientált cégnek.

Hatalmas adatbázis-kezelőket képzeljünk el, vagy egy olyan szuper világméretű KSH-t, amely a betáplált adatokból átlagokat számol, valószínűségeket képez, előrejelzéseket alkot. Ezzel pedig maximálisan támogathat rengetegféle munkát.