Magyarország Japán, Izland, Olaszország és Franciaország után a világ ötödik termálvíz nagyhatalma. A gyógyvizes hőforrások az ország valamennyi régiójában megtalálhatók, és számos gyógyfürdőt táplálnak. Budapest a világ egyetlen gyógyfürdőkkel rendelkező fővárosa, amely immár 27 olyan kúttal büszkélkedhet, amelyik gyógyvíz minősítésű vizet ad.

Ezeket a gyógyvizeket többféleképpen is lehet hasznosítani, többek között ivókúra formájában, a legújabb gyógyvíz ugyanakkor fürdés közben fejti ki a maga jótékony hatásait – írja a Termalonline.

A szakportál szerint a V.30 Belvárosi Sportközpont termálvizét, amely a címet elnyerte, kifejezetten a sportközpont miatt fúrták: az úszómedence feltöltésén túl a víz az épületet is fűti, akárcsak a sportközpont többi medencéjét.

A V.30 Belvárosi Sportközpont még tavaly indította el vize gyógyvízzé történő minősítésének folyamatát a BelvárosLipótváros Egészségügyi Szolgálat közreműködésével. A víz gyógyhatását krónikus derékfájással küzdő kerületi lakosok bevonásával tesztelték, a termálvíz pedig kiállta a próbát, miután hatékonynak bizonyult.

Ugyanakkor a lap emlékeztet, hogy a gyógyvíz cím megszerzésétől egy hazai fürdő még nem válik automatikusan gyógyfürdővé. A gyógyfürdő és a gyógyvíz minősítés két teljesen eltérő, és egymástól független engedélyezési folyamat során érdemelhető ki. 

Kiderült, melyek itthon a legnépszerűbb fürdőhelyek

Az összes vidéki vendégéjszaka 59 százaléka a fürdővárosokban realizálódott idén nyáron. Bővebben --->