A korábbi áprilisokkal összevetve az idei érték felülmúlja a hosszú távú áprilisi átlagot (52,1 pont), és az elmúlt három év átlagát (51,5 pont) - adta hírül a logisztikusok.

A felmérésben vizsgált részindexek nagyobb része nőtt márciushoz képest. A változások mértéke 3,6 százalékpontnál nem volt nagyobb értékű, és csak egy esetben volt tapasztalható kisebb csökkenés.

A válaszadók az előző hónaphoz képest tizenkettedik hónapja kedvezőbb folyamatokról számoltak be. A további növekedést jelző márciusi érték után az index értéke még javult, és továbbra is bővülést jelez.

A termelési mennyiség indexe nőtt márciusi értékéhez képest, és 50 pont fölött maradva a termelt mennyiség növekedését jelzi tizennegyedik alkalommal. 1995 óta most volt a legmagasabb az index értéke áprilisban.

Az új rendelések indexe nőtt, és 50,0 pont fölött maradva továbbra is jelzi, hogy az új rendelések állománya magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. A mostani értéknél 1995 óta soha nem mértek magasabb áprilisi értéket.

A márciusi szállítási átfutási idő hosszabb lett márciushoz képest, és az ütem némileg csökkent. Az index értéke 2020-ban és 2021-ben is szinte végig 50,0 pont alatt volt. Az eddigi áprilisi értékeket nézve az idei a legalacsonyabb 1995 óta.

A vásárolt készletek indexe nőtt, és 50 pont felett maradva egy havi szűkülés után tizenkettedik alkalommal bővült, a márciusinál gyengébb ütemben. Az idei indexérték a legnagyobb áprilisi 1995 óta.

A foglalkoztatottsági index áprilisban is növekedésre utal, hetedik alkalommal egy havi változatlanság után. Az index értéke nagyobb lett márciushoz képest, és átlag feletti értéknek tekinthető, valamint a hatodik legkisebb áprilisi érték.

A beszerzési árak esetében az index értéke magasabb lett, és 50,0 pont felett maradva további nagyon erős árnövekedést jelez válaszadóink szerint. Ezzel a beszerzési árak egy hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően negyedik hónapja lesznek magasabbak. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a legnagyobb áprilisi érték.

Az importindex értéke nőtt márciushoz képest, és 50,0 pont fölött maradt, akárcsak az exportindex.

E hónapban acél, alumínium, aranyfesték, egész nyúl, máj, műanyag, papír, saválló rozsdamentes alumínium kapcsán jeleztek az MLBKT válaszadói jelentősebb áremelkedést. Hiány volt acélból, alapanyagból, alumíniumból, bútorlapból, címkéből, csavarból, csomagolóanyagból, fali lámpából, fémből, fóliából, gumi alapanyagból, kartonból, készáruból, kiszerelési anyagból, kötőelemből, lemezből, papírból, ragasztóanyagból, rétegelt lemezből, speciális elektronikai eszközökből, tömítőből, üvegből, vasból, vászonból és vegyipari alapanyagból. Jelentősebb árcsökkenésről nem számoltak be a cégek.