A korábbi szeptemberi értékekkel összevetve az idei érték alacsonyabb, mint a hosszú távú e havi átlag (52,6 pont) és az előző három év e havi értékeinek átlagát is alulmúlja (51,3 pont), ráadásul a stagnálást jelző 50-es szint alá süllyedt - írták a logisztikusok.

A válaszadók az előző hónaphoz képest kedvezőtlenebb folyamatokról számoltak be.

A felmérésben vizsgált részindexek közül a szállítási átfutási időt és az árat kivéve csökkenő mutatókat találtak A változások mértéke több esetben meghaladta a 16 százalékpontot is.

Általában elmondható, hogy a részindexek csökkentek, túlnyomórészt enyhe szűkülésre utalnak, ám akad köztük olyan is, amely 50 pont feletti értéken maradt, augusztushoz hasonlóan.

Az új rendelések mennyisége továbbra is erős bővülést mutat, bár az index értéke 6,7 százalékponttal csökkent.

A termelési mennyiség mutatója a hónapban csökkent, az 50 pont alatti érték a termelt mennyiség csökkenését jelzi, 1995 óta ez a legalacsonyabb szeptemberi érték.

Az új rendelések indexe csökkent, de 50 pont fölött maradva továbbra is jelzi, hogy az új rendelések állománya magasabb lett az előző hónaphoz képest - 1995 óta ez a második legmagasabb szeptemberi érték.

A szállítási átfutási idő hosszabbodott, de a negatív tendencia enyhébb. Az index értéke 2020 eleje óta folyamatosan 50 alatt mozog. Az eddigi szeptemberi értékeket nézve az idei a legalacsonyabb 1995 óta.

A vásárolt készletek indexe visszaesett, 50 pont alatt szűkülést mutat. Az idei indexérték a hatodik legalacsonyabb e havi érték 1995 óta.

A foglalkoztatottsági index e hónapban is növekedésre utal, tizenkettedik alkalommal egy havi változatlanság után.

A beszerzési mennyiség indexe csökkent augusztushoz képest, a mostani érték kisebb az elmúlt három év átlagánál, emellett a tizennegyedik legmagasabb szeptemberi adat.

A beszerzési árak mutatója újra nőtt, bőven 50 pont felett maradva intenzív, tartós árnövekedést jelez. Ezzel a beszerzési árak indexe - egy hónap csökkenést követően - ismét emelkedett. A mostani részindexérték 1995 óta vizsgálva így is a legnagyobb e havi érték.

A külpiaci mutatók közül az exportindex visszaesett képest, 50 pont alatti értéke szűkülést mutat. Az importindexnél enyhe bővülésről lehet beszélni, de az indexérték csökkent augusztushoz képest.

Ebben a hónapban acél, cukor, egész nyúl, karton, máj, palack, sárga réz kapcsán jeleztek a válaszadók jelentősebb áremelkedést. Hiány volt acélból, bútorlapból, chipből, címkéből, csomagolóanyagból, elektronikai cikkekből, fából, fali lámpából, fémből, gumi alapanyagból, hidraulikus munkahengerből, kartonból, készárúból, kiszerelési anyagból, kötőelemből, palackból, papírból, rétegelt lemezből, speciális elektronikai eszközökből, üvegből, vasból. Jelentősebb árcsökkenésről nem számoltak be válaszadóink - íra az MLBKT.