Magyarországon először indít a BKK olyan, a közforgalmú buszok üzemeltetésére vonatkozó közbeszerzési eljárást, amelyben a szolgáltatás teljesítését teljesen elektromos meghajtású járművekkel várják el – közölte a közlekedésszervező.

Ennek értelmében 2025-től ötven modern, teljesen elektromos, környezetbarát autóbusszal bővülhet a budapesti járműflotta.

Azt írják, amennyiben az eljárás eredményesen zárul, az új megállapodás a 2015-től forgalomba állt 240 autóbusszal teljesített, azonban 2025-től ütemezetten lejáró szolgáltatási szerződésekben foglalt feladatok egy részének ellátását biztosítja a jövőben. Az október 25-i ajánlati felhívás szerint a buszok üzemeltetésén túl az elektromostöltő-infrastruktúra kialakításról is gondoskodnia kell a szolgáltatónak. 

A forgalomból kieső járművek kiváltására három közbeszerzést indított a BKK, összesen 150 autóbusz forgalomba állításával végzett szolgáltatásra.

A társaság megjegyzi, hogy a fővárosi flotta folyamatos fiatalításának köszönhetően már minden busz alacsony padlós Budapesten a tavaly 135 új járművel, idén pedig 150 modern, alacsony padlós, klimatizált és környezetbarát jármű állt forgalomba.

Bejöttek a tömegközlekedési appok: a nyugdíjasok is nyitottak rá, a bliccelő is kevesebb

Egyre többen használják ki azt a lehetőséget, hogy egy okostelefonnal már pár lépésben, gyorsan megvásárolható a menetjegy vagy bérlet bármely tömegközlekedési eszközre. A BKK tapasztalatai szerint még a nyugdíjasok is nyitottak erre a módszerre. A budapesti tömegközlekedési vállalat összértékesítéseinek immár 24 százaléka applikáción keresztül történik, de csaknem minden ötödik belföldi vonatozó is ily módon megváltott jeggyel utazott már 2021-ben is.
Bővebben--->