Január és szeptember között 27,5 ezerrel többen kötöttek biztosítást, mint egy évvel korábban, viszont 7 ezerrel csökkent a cascósok száma. Életbiztosításból 16 ezerrel, vagyonbiztosításból pedig 12 ezerrel kevesebbet tartottak nyilván, mert sokan felmondtál szerződésüket – számolt be róla az rtl.hu.

„Ha valakinek nincsen biztosítása, mondjuk lakásbiztosítása vagy cascója, akkor egyszerűen növeli a kockázatát. De ha valamin spórolni kell, akkor a biztosítás havi díját könnyebb lehúzni, mint mondjuk az élelmiszerbevásárlást csökkenteni” – mondta Tóth Levente, a Bank360.hu kommunikációs vezetője.

A biztosítási tarifák átlag 10-15 százalékkal emelkedtek tavalyhoz képest. Aminek főleg az infláció és a különadók az okai, ez az alkatrészek és a javíttatás drágulásán is érződik.

A kormány a rezsicsökkentés fenntartására hivatkozva vetett ki különadókat másfél évvel ezelőtt. Eredetileg az volt ígéret, hogy 2023 végén kivezetik ezeket, de végül a jövő évi költségvetést is az ágazati többletterhekkel tervezték.

Holoda Attila: Átverés volt a rezsicsökkentés, csak az emberek nem értik

Az elmúlt tíz év elszalasztott lehetőségek sorozata – már ami az energiapolitikát illeti – ráadásul a kormány tudatosan megtévesztette a magyarokat, amivel hosszútávú és szinte jóvátehetetlen nehézségeket okozott a társadalomban, mondta Holoda Attila energetikai szakértő az Economx podcastjában.
A második Orbán-kormány egykori helyettes-államtitkára szerint az embereket könnyű megtéveszteni, különösen akkor, ha úgy érzik, hogy abból előnyük származik.
„A rezsicsökkentés szerinte éppen ennek az ellenkezője, hiszen sem az állam, sem az állampolgárok nem nyertek vele, kizárólag politikai haszna volt” – mondja a szakértő.
Hiába kommunikálják évtizedek óta, hogy nincsen alternatívája az orosz gáznak, de ez mára már nem igaz.

A biztosítók szövetsége már májusban arról írt, hogy idén „akár el is tűnhet” a nyereségük a különadók miatt. Most kiderült, hogy a harmadik negyedévben 4,6 milliárdos veszteséget realizáltak.

jegybank szerint az ügyfeleknek viszont nincs miért aggódniuk. „A magyar biztosítási szektor stabilan és megbízhatóan működik. Közel 4 ezer milliárd forintnyi összeg áll a biztosítási szektor rendelkezésére a tartalékban, illetve tőkében” – jegyezte meg Binder István az MNB felügyeleti szóvivője.