Ma végre teljesült az, amire az egész ország a kormány múlt szerdai bejelentése óta várt: Magyar Közlönyben csütörtök délelőtt megjelent az új rezsiszabályokat rögzítő három rendelet (egy kormányrendelet és két MEKH-rendelet).

Németh Szilárd máris magyarázta a lakossági árakat

A lakosság számára az átlagos fogyasztás felett is a valós piaci árnál alacsonyabb árakat állapítottak meg a villany- és gázfogyasztásra - jelentette be Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos Tusványoson.

A múlt heti bejelentésnek megfelelően meghatároztak egy limitet, ameddig a gázt és a villanyt mindenki rezsicsökkentett áron kapja,

  • ez a limit a földgáznál 1729 köbméter/év, vagyis 144 köbméter/hónap,
  • a villamos energiánál pedig 2523 kilowattóra évenként (kWh), ami 210 kWh havi fogyasztásnak felel meg.

Röviden a tarifák

Áram:- 2523 kWh/év fogyasztásig 36 forint marad az ár,- e feletti fogyasztásnál 70,10 forint,- az éjszakai áram 23,1 forint lesz a fogyasztási korlát alatt, felette 62,9 forint,- a H tarifa 36 forint.

Földgáz:
- évi 1729 köbméter fogyasztás alatt marad a 102 forintos tarifa,- e felett 747 forint/köbmétert kell fizetni..

Új tarifák és maradó kedvezmények

Bevezettek egy új tarifát, az úgynevezett lakossági piaci árat, amely jóval kisebb, mint a versenypiacokon tapasztalható ár: 2523 kWh/év fogyasztásig 36 forintért kapják a magyarok kWh-ként az áramot, e fölött pedig 70 forint 10 fillérért. A valós, tehát a versenypiaci ára az áramnak 268 forint 90 fillér - mondta a politikus.

A kedvezményes határig 23 forint 10 fillér az éjszakai áram a háztartások számára, e fölötti fogyasztásnál pedig 62 forint 90 fillér.

A földgáznál a kedvezményes tarifa az 1729 köbméter/év fogyasztásnál 102 forint köbméterenként, fölötte 747 forint, a valós piaci ár pedig 1020 forint - írta az MTI.

A hőszivattyúval rendelkező háztartásokról a rendelet nem szól, az eredetileg meghatározott, korlátlan fogyasztásig fennáll a hőszivattyú működtetésének tarifája (a B GEO nevű árszabás), így ott a kedvezményes ár (36 forint) lesz érvényben.

Marad a gázfogyasztásnál a nagycsaládos kedvezmény, és egy új kedvezményt is bevezetnek az egy gázmérővel rendelkező társasházak számára. Az 1729 köbméteres átlagfogyasztás egy háromgyermekes családnál 600 köbméterrel emelkedik és minden egyes gyermek után még 300 köbméterrel nő - sorolta Németh Szilárd.

Az adatok szerint Magyarországon 300 ezer nagycsaládos él, de eddig ezt a kedvezményt 26 ezren vették igénybe. Azt javasolta, hogy minden nagycsaládos éljen a kedvezménnyel.

A társasházaknál azt tapasztalták, hogy nagy problémát jelenthet, ha több albetét van, de csak egy gázmérő. Ebben az esetben, ha nyilatkozik a társasház a szolgáltatónál, akkor a kedvezmény például egy 60 albetétes háznál a hatvanszorosára nő.

A társasházaknak, lakásszövetkezeteknek augusztus 15-ig kell nyilatkozniuk a kedvezményes ár igénybevételéhez arról, hány lakás van az épületben.

Mindez azt jelenti, hogy az áram várhatóan kevésbé drágul ahhoz képest, mint amiről a múlt szerdai kormányinfón beszéltek. A kormánybiztos azonban arról egyelőre nem beszélt, hogy a számla többi tétel hogyan alakul, miközben a rendszerhasználati díjakat nemrég emelték érdemben.

A rendeletekből az is kiderül, a kormány a rendelkezéseket negyedévente felülvizsgálja. Az első felülvizsgálat tervezett időpontja 2022. december 30.

A lakossági fogyasztó által, fűtési idényben igénybe vett H árszabásra, továbbá fűtési idényben H árszabással elszámolt villamosenergia-mennyiséget a rendelet alkalmazása során szintén nem kell figyelembe venni.

Jövőre pedig a MEKH a lakossági piaci árat negyedévre – az egyetemes szolgáltató adott negyedévet 10 nappal megelőzően tett adatszolgáltatása alapján, annak megtételét követő legfeljebb 6 munkanapon belül – határozza meg.