Közel 1900 milliárd forintot tartanak a magyarok olyan állampapírokban, amelyekben nincs sok értelme, ugyanis ez számukra komoly kamatbevétel-kiesést jelent. Az utóbbi időben látványosan megugrott az Egyéves Magyar Állampapír, sőt, még a Kincstári Takarékjegy iránti érdeklődés is, nem beszélve a MÁP Pluszban bent ragadt befektetőkről. A nyáron viszont változni fognak a lakossági állampapírok paraméterei, ami ezt a jelenséget is háttérbe szoríthatja.

Az utóbbi hetekben látványosan megnőtt az érdeklődés az 1MÁP, és a KTJ iránt is, holott ilyen papírok tartásának már akkor sem volt értelme a PMÁP-val szemben, amikor magasabb kamattal forogtak – írja a Portfolio.

Tavaly egészen augusztus közepéig többnyire 10 milliárd forint alatt maradt az Egyéves Magyar Állampapír bruttó értékesítése, de a bejelentett kamatcsökkenés hatására hirtelen megugrott a papír iránti érdeklődés és azóta jóval magasabb heti értékesítési számokkal találkozhatunk. Az utóbbi hónapokban az 1MÁP esetében háromszor is módosított az ÁKK a kamaton:

Először 2023 szeptember elején csökkent az addigi évi 9-ről 8 százalékra, majd idén január elején a 8 százalékot évi 6,5-re vágták vissza, április elejétől pedig ez tovább csökkent 6 százalékra (az egyéves KTJ kamata hasonló utat járt be). A kamatvágásokat megelőző héten, hetekben, az egyéves papír iránt megugrott a kereslet.

A megugró kereslet viszont nem tekinthető racionális lépésnek a megtakarítók oldaláról, hiszen az adott időpontokban voltak jóval magasabb kamaton forgó állampapír-lehetőségek is a piacon. Jobb választás lett volna a Prémium Magyar Állampapír és a szintén egy éves lejáratú Diszkont Kincstárjegy is többet hozott volna a konyhára.