A British American Tobacco (BAT) dohányipari vállalat 60 milliárd forintos beruházásával füst nélküli termékek új gyártóközpontja jön létre Pécsen. A cég közleménye szerint a gyártóközpont a BAT új kategóriás termékeit, elsősorban a nikotinpárnákat és a gyógynövényes hevítőrudakat fogja előállítani Magyarország és globális piacok számára. 

A BAT jelenleg is a régió egyik legjelentősebb foglalkoztatója, a bővítés pedig további 450 új munkalehetőséget teremt Pécsen.

A befektetés eredményeként a pécsi gyártóegység a világ egyik legnagyobb füst nélküli alternatívákat előállító létesítménye lesz. A beruházás az eddigi legnagyobb befektetés, amely a BAT több mint 30 éves magyarországi jelenléte alatt megvalósul.

A jelenlegi nikotinpárna-gyártókapacitás fejlesztésével további 16 gyártósorral bővül a termelési egység. Ezen kívül a tervek között szerepel egy új, 7500 négyzetméteres gyártócsarnok építése is.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel, valamint Hoppál Péter országgyűlési képviselővel tartott sajtótájékoztatón Usman Zahur, a BAT Közép-Európai Régió igazgatója kiemelte, hogy „a több mint 30 éves együttműködésre építve Magyarország és a BAT között, pécsi létesítményünk az egyik legnagyobb füst nélküli alternatívákat előállító globális gyártóközponttá válik.

A beruházás fontos lépés a füst nélküli világ megvalósításában, amely jobb alternatívákat kínál a dohányosoknak a cigarettákhoz képest.

A befektetés tovább erősíti Magyarország stratégiai fontosságát hosszú távú terveinkben, miszerint 2035-re a bevételeink 50 százalékát már az új kategóriás termékek biztosítják. A gyártókapacitásaink, kiemelve a pécsi központot, kulcsfontosságúak a célunk elérésében”.

„A világ egyik legjelentősebb dohányipari vállalata már kis híján ezer embernek ad munkát hazánkban, és a most bejelentett beruházással világossá vált, hogy a vállalat hosszú távú stratégiájában Pécsnek a jövőben is rendkívül fontos szerepe lesz. A mostani beruházás 60 milliárd forintos értékével az egyik legnagyobb egyszeri beruházás a baranyai vármegyeszékhely történelmében” – mondta Szijjártó Péter.

Kockázatmentes megoldás még nincs, ami van, azt pedig nem mindenhol ismerik

A világon ma minden ötödik felnőtt dohányzik, és bár elsőre meglepőnek hathat, de a dohányipari fórumokon is az az egyik legfőbb üzenet, hogy a számukat csökkenteni kell, illetve számukra minél kisebb ártalommal járó alternatívákat igyekeznek biztosítani a gyártók. Ezekre az alternatív megoldásokra a gyártók egy zsák pénzt elköltenek, de megfelelő szabályozás hiányában ez önmagában kevés a kitűzött célok eléréséhez.