Novemberben rekord összegbe került a temetés, a jogosítvány megszerzése, a fodrász, és sok más is. A hivatalos statisztika alapján a hamvasztásért közel 294,5 ezer, a koporsós temetésért 410,3 ezer forintot kellett kiadni. A múzeumi belépőjegy 1640 forintos átlagára is új rekord – írja azenpenzem.hu.

Nem jobb a helyzet a 2270 forintos multiplex mozijegynél sem. Az autóvezetői tanfolyam 342,78 ezer forintos árára sem volt korábban példa, és a hajvágás is rendkívül drága lett: a nőknek ez 6430, a férfiaknak pedig 3320 forint.

A cipők átlagára is kilőtt, hasonlóan az ingekhez és a pulóverekhez. Egy magas szárú, bőr gyerekcipő 13,7 ezer, a hosszú ujjú férfiing 9,5 ezer, a farmer pedig 13,3 ezer forintot tett ki átlagosan. Az élelmiszerek közül novemberben a gyümölcslekvár ára szökött fel:

  • ez a legalább 50 százalékos gyümölcstartalom esetén kilónként már 2750 forintot jelent.
  • A nagy csomag háztartási kekszért 1260 forintot,
  • a gomba kilójáért 1710 forintot,
  • a narancsért pedig 1030 forintot kellett fizeti.

Minden itt felsorolt ár rekordnak számít, miközben a kedélyeket egyre borzolják a KSH által kimutatott energiaárak. Egy köbméter gáz a hivatalos statisztika szerint az idén novemberben pont annyiba került, mint júniusban. Az egy évvel korábbi csúcshoz képest 37,6 százalékos az áresés. A lap szerint úgy tűnik, hogy 

ma már csak a magyar statisztikusok képesek eligazodni azon, valójában mennyit is fizetünk a gázért.

A gáz lakossági ára az MVM táblázata szerint rezsicsökkentetten köbméterenként 99,9 forint. A szerintük a versenypiaci költségeket tükröző ár 767,2 forint. Ez azonban csak tájékoztató adat, köbméterenként 34,87 MJ fűtőértékkel számolva. A fizetendő összeg függ a nyomáskorrekciótól és a tényleges fűtőértéktől is. A kedvezményesen vételezhető földgázmennyiség évi 63645 MJ.

Az Eurostat érdeklődését is felkeltette a KSH módszertana

A KSH több korábbi elnöke is szót emelt a hivatalos statisztikák új módszertana ellen. Jelezték, hogy a változtatás nélkül magasabb lenne a magyar infláció. A nyugdíjemelés mértékét és az állampapírok hozamát is befolyásolják a hivatalos adatok.

A portfolio.hu a Reuters egyik cikke alapján arról írt, hogy az Eurostat vizsgálja a magyar inflációs adatokat. A KSH erre gyorsan kiadott egy sajtóközleményt, amely szerint az Eurostat nem indított vizsgálatot. Valójában a nemzetközi sztenderdeknek, a jogszabályoknak és az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően folyamatos egyeztetést folytatnak valamennyi tagállam statisztikai hivatalával. A Reutersnek arra a kérdésére, hogy a tárgyalások elvezethetnek-e a korábbi magyar inflációs adatok felülvizsgálatához, az Eurostat azt válaszolta, hogy ezek „elvileg megengedettek, de nagyon ritkák is”.