A kormány a leginkább érintett szektorok vállalkozásainak villamosenergia-szerződéseiben magasan rögzített árakat szorította kezelhetőbb szintre az áramárplafon júliusi bevezetésével, így az év végéig a korábbiaknál sokkal olcsóbban jut áramhoz a feldolgozóipari, szálláshely-szolgáltatási és raktározási ágazatokban működő több mint ötezer cég – közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) vasárnap az MTI-vel.

A tárca közleményében felidézte, hogy a vállalkozások a háború és szankciók okozta súlyos energiapiaci bizonytalanságok miatt kiugró árszinten voltak kénytelenek bebiztosítani idei ellátásukat 2022-ben. Működőképességüket ezzel megőrizték ugyan, de drasztikusan megnövekedett energiaköltségeik lerontották versenyhelyzetüket.

A kormány a főtevékenységként feldolgozóiparral, szálláshely-szolgáltatással vagy raktározással (szállítást kiegészítő tevékenységgel) foglalkozó gazdasági társaságok vagy egyéni vállalkozók fennálló áramvásárlási szerződésében rögzített árat csökkentette le 2023 második félévére. E szektorok azon vállalkozásai a kedvezményezettek, amelyek idén június 1-jén a rendeletben felsorolt TEÁOR számok szerinti főtevékenységet végeztek, és fixáras áramszerződéssel rendelkeztek. A jogszabályi beavatkozás nyomán ők megawattóránként legfeljebb nettó 200 eurós áramárról kapnak számlát július elsejétől.

A teljes program hat hónap alatt összesen mintegy 40 milliárd forinttal támogatja a cégeket.

A fentebb említett 5000 céggel számolva ez átlagosan 8 millió forintot jelent vállalkozásonként.

A júliusi energiafelhasználási adatok alapján 15 energiakereskedő részére 4,8 milliárd forint kompenzációt fizettek már ki. A Rezsivédelmi alapból a közelmúltban az Energiaügyi Minisztériumhoz átcsoportosított 32 milliárd forint e kiadás idén folyósítandó részét fedezi – ismertette a tárca.

A kormány a rezsivédelemmel a háborús időkben is Európa legalacsonyabb áram- és gázárait biztosítja a magyar családok számára. Az Energiaügyi Minisztérium számos intézkedéssel segítette a településeket, intézményeket és vállalkozásokat energiaköltségeik mérséklésében. Májustól több tízezer mikrovállalkozás energiadíjai feleződtek meg, elősegítve gazdaságos működésüket. Az intézmények távhő díjait a tavaly év végi szint negyedére csökkentette a tárca. Az áramárplafon több mint ötezer hazai cég versenyképességét erősíti, átmeneti alkalmazása a nemzetgazdaság és a munkahelyek védelmét szolgálja. A jelenlegi árkörnyezetben a versenypiaci fogyasztók már lényegesen kedvezőbb feltételekkel gondoskodhatnak jövő évi áramellátásukról – írta közleményében az EM.