Az év legelejétől jelentősebb változás volt a Munka Törvénykönyvében, hogy tíz napra emelkedett az úgynevezett apaszabadság, amely gyermekük születése után jár az apáknak, illetve bevezették a szülői szabadságot is.

A szabályok szerint az apasági szabadság hatodik napjától a távolléti díjnak csupán a negyven százaléka jár, míg az első öt napra a 100 százalék.

A HR portál érdeklődésére a Magyar Telekom közölte: az ő belső szabályozásuk szerint egy gyermek esetén nem a Munka Törvénykönyve szerint tíz, hanem 15, ikergyermekek esetén pedig 17 nap apaszabadság illeti meg a náluk dolgozókat. Miközben a cég az apaszabadság teljes idejére, vagyis nem csupán az első öt napra 100 százalékos távolléti díjat fizet.

Adataik alapján a nálunk dolgozó édesapák 97 százaléka él is az alapszabadság adta lehetőséggel.

SPAR Magyarország kommunikációs vezetője, Maczelka Már elmondta: náluk az év első kilenc hónapjában a jogosult kollégák mindössze egynegyede kérte a további öt nap apaszabadságot.

A Volánbusz válasza alapján náluk nagyobb az arány: szeptember 30-ig 237 munkavállaló élt az apasági szabadság lehetőségével, közülük 117-en igényeltek ötnél több napot, azaz a jogosultak nagyjából fele.

Szintén az idei év újdonsága, hogy a munkavállalót gyermeke hároméves koráig negyvennégy munkanap szülői szabadság illeti meg azzal a feltétellel, hogy a munkaviszony egy éve már fennáll. A szülői szabadság idejére a távolléti díj tíz százaléka jár.

Magyar Telekomnál mindössze egy fő vette igénybe a szülői szabadságot. A SPAR-nál az év első kilenc hónapjában mindössze három kollégájuk ment szülői szabadságra, átlagosan 30 napra. A Volánbusznál szintén minimális a szülői szabadságot kérő munkavállalók száma.

Egyre kevesebben aggódnak amiatt, hogy elveszítik az állásukat

Tavaly ősz óta 39 százalékról 34 százalékra csökkent azok aránya, akik tartanak a munkahelyük elvesztésétől a következő 1 évben. Bővebben --->