Egy új állampapír bevezetésével és egy jól ismert papír konstrukciójának megújításával kezdi az újévet az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).

Fix Magyar Állampapír (FixMÁP) néven új, 3 éves fix kamatozású állampapírt vezetnek be. Ez a futamidő alatt teljesen kiszámítható, ugyanis előre meghatározott, fix kamattal rendelkezik.

  • A 2027/Q1 elnevezésű FixMÁP sorozat évi fix 7 százalékos kamattal, 1 forintos alapcímlettel és 3 éves futamidővel lesz elérhető, melynek 3 hónap az értékesítési időszaka, így minden új negyedévben új sorozatot hirdetnek meg.
  • Fontos, hogy a kamat kifizetése negyedévente történik: az első negyedév után (az első sorozat esetében április 22-én) 2 százalékot, majd rendre negyedévente 1,75 százalékos kamatot fizet a papír.
  • Értékesítési korláta is lesz az új fix állampapírnak: egy forgalmazónál a befektető maximum 50 millió forintig vásárolhat az adott sorozatból.

Emellett a Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) is megújult konstrukcióval érkezik.

  • Van, ami nem változik: az 5 éves futamidejű papír kamatmértéke továbbra is a kamatbázisból és a kamatprémiumból adódik össze, illetve a kamatbázis megegyezik a kamatmérték meghatározását megelőző négy eredményes, 3 hónapos Diszkont Kincstárjegy (DKJ) aukció átlaghozamainak az aukción elfogadott mennyiségekkel súlyozott számtani átlagával.
  • Módosul azonban, hogy az új sorozat a kamatbázis felett kamatprémiumot biztosít. 2024. január 9-től 2027. július 26-ig 1,5, majd azt követően 2029. július 26-ig 2,5 százalékpontos prémiumot kapnak a befektetők.
  • Értékesítési korláta is lesz az új BMÁP-nak: egy forgalmazónál a befektető maximum 100 millió forintig vásárolhat az adott sorozatból.

Egyik kezével ad, a másikkal elvesz

A BMÁP és FixMÁP állampapírok januártól 8-tól kerülnek forgalomba, akkortól vásárolhatja meg őket a lakosság a fenti feltételek alapján. Ezzel párhuzamosan csökkentik az Egyéves Magyar Állampapír (EMÁP) és a Kincstár Takarékjegyek (KTJ, KTJ II.) kamatát, méghozzá úgy, hogy azok a FixMÁP kamata alatt maradjanak.

Az EMÁP kamata az eddigi 8 százalékról 6,5 százalékra, az egyéves KTJ kamata 8 százalékról szintén 6,5 százalékra, míg a kétéves KTJ-é 8,5 százalékról 6,75 százalékra csökken.

Melyik állampapírt vegyem?

Legnagyobb kamatot jelenleg a babakötvények biztosítanak, annak értéke ugyanis az infláció plusz három 3 százalékban került meghatározásra. Ez jelenleg évi 17,5 százalékpontos kamatot biztosít a kötvény vásárlóinak. Fontos megjegyezni azonban, hogy a futamidő ezeknél sokkal hosszabb, akár 19 év is lehet, illetve a kamatozás is változó.

A további állampapírok kamata és futamideje az ÁKK jelenlegi adatai szerint a következők:

  • FixMÁP 2027/Q1: 7 százalékos fix kamat (3 éves futamidő)
  • BMÁP 2029/N: 3 havi DKJ aukciók + 1,5-2,5 százalék – kb. 8 százalék (5 éves futamidő)
  • BMÁP 2027/N: 3 havi DKJ aukciók + 1,5-2,5 százalék – kb. 9 százalék (3 éves futamidő)
  • MÁP+: 3,5-6 százalékos fix, lépcsős kamatozás, 5 éves futamidő (5 éves futamidő)
  • PMÁP 2032/I: fix kamatozás, majd változó – infláció + 0,5-1 százalék (9 éves futamidő)
  • EMÁP 2026/U: 3 havi Európai irányadó bankközi kamatláb (EURIBOR) alapján kamatozik, kb. 4 százalék (3 éves futamidő)
  • 1MÁP: 6,5 százalékos fix kamat (1 éves futamidő)
  • KTJ: 6,5 százalékos fix, lépcsős kamatozás (1 éves futamidő)
  • KTJ II.: 6,75 százalékos fix, lépcsős kamatozás (2 éves futamidő)

A kamatcsökkentett értékpapírok esetén egyébként január 7-ig még megvásárolhatóak a korábbi konstrukciók is, így ha valaki azokból vásárolna, akkor érdemes még a héten befektetni megtakarítását.

A fix kamatozású papírok közül legmagasabb kamatot (7 százalék) az új FixMÁP nyújta, ezt követi az 1MÁP 6,5 százalékkal. Ezek biztosabb befektetések, hiszen fix kamattal rendelkeznek.

Kép: MTI Fotó, Balogh Zoltán

Természetesen a változó kamatozású papírok magasabb kamattal kecsegtetnek, hiszen valamilyen mutatóhoz van kötve a hozamuk. Ezt egyes papíroknál (például a Babakötvény) az inflációhoz kapcsolják, míg másoknál (például a BMÁP) a DKJ aukciók három havi átlagához. Az inflációkövető papíroknál természetesen lehet arra számítani, hogy a jövőben csökkeni fog hozamuk, hiszen a jegybank is egyszámjegyű inflációval számol 2024-re.

Az Euró Magyar Állampapírnál (EMÁP) érdemes azzal is számolni, hogy a forint gyengülése prognosztizálható, még a 2024-es költségvetés is 420 forint feletti forint-euró árfolyammal számol.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!