Megszületett a döntés a népszerű gyógyvizes fürdőről, mivel a tavalyi évhez hasonlóan idén is felmerült a dilemma, hogy Albertirsa bérbe adja, vagy saját maga üzemeltesse a fürdőjét – írja a termalonline.hu

A Pest vármegyei Albertirsán 1986 óta működik egy termálstrand, ami 1990-ben gyógyvíz minősítést is kapott. Az albertirsai gyógyvíz mozgásszervi betegségek, egyes nőgyógyászati problémák esetén lehet hatásos, és segíti a műtétek utáni felépülést is.

A szezonálisan – a nyári idényben – működő fürdő tulajdonosa az önkormányzat, de 2004 és 2014 között külső vállalkozók is működtették a fürdőt. A város 2015-ben vette vissza az üzemeltetést, azonban tavaly, a drasztikusan megugrott villamosenergia-költség miatt felvetődött, hogy újra kiadnák egy bérlőnek az üzemeltetést. Akadt is egy jelentkező, aki 5+5 évre bérbe vette volna a strandot, de végül nem született meg az egyezség.

Rentábilis is lehet a fürdő

A január 25-i képviselő testületi ülésen újra napirendre került a strandfürdő kérdése. Az ezzel kapcsolatos előterjesztésből kiderült, hogy tavaly veszteséget termelt a fürdő, azonban az idei kilátások már jobbak.

Egyrészt 2023-hoz képest nagyjából a harmada a villamos energia ára, másrészt a tavaly telepített napelem idén már az egész szezonban működni fog, ami szintén csökkenti a költségeket. Olyannyira, hogy akár rentábilis is lehet a fürdő működtetése – írja a lap.

Fazekas László, Albertirsa polgármestere azt mondta: múlt héten a képviselő-testület azt a döntést hozta, hogy a tavalyi esztendőhöz hasonlóan 2024-ben is az önkormányzat fogja működtetni a gyógyvizes strandot.