Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára a rendezvényen ismertette, hogy milyen változások várhatóak 2024-től többek között a termőföld adásvétele, haszonbérlete kapcsán. Általánosságban kiemelte, hogy több jogszabály megváltoztatására is a visszaélések megakadályozása érdekében, a felhalmozott tapasztalatok figyelembevételével került sor.

A földforgalmi törvény módosítása szerint az adásvételi szerződések megkötése során a vételárat január 1-jétől már csak átutalással vagy ügyvédi letétbe helyezéssel lehet teljesíteni. Szintén lényeges változás, hogy az előhaszonbérletre vagy elővásárlásra jogosulttal szemben a bérleti vagy adásvételi szerződésben immár nem lehet külön rendelkezéseket kikötni.

Az ökológiai gazdálkodó ranghelyével kapcsolatosan szigorítás lép életbe: a feltételek között szerepel, hogy csak helyben lakó élhet ökológiai gazdálkodásra vonatkozóan előjogával termőföld adásvétele esetén.

Emellett a jövőben a vállalásukat nem teljesítő gazdálkodókat nem csupán bírsággal, hanem további földszerzéstől való eltiltással is lehet majd szankcionálni, amennyiben az adott vállalást (például ökológiai gazdálkodás, állattartás, vetőmagtermesztés) a földszerzéshez tette a ranghely érdekében.

Ugyancsak január elsejétől háromszorosára nő a termelésből való kivonás vagy más hasznosítás esetén fizetendő földvédelmi járulék mértéke.

Változnak az öntözés szabályai is

Az öntözési közösségek (fenntartható vízgazdálkodási közösségek) kapcsán is változnak a szabályok: az öntözési közösség területét művelésből nem lehet kivonatni (kivételt képeznek a mezőgazdasági beruházások), mint ahogyan a belterületbe vonás sem lehetséges.

Öntözéshez kapcsolódó mezőgazdasági beruházásra természetesen továbbra is lesz lehetőség, de a korábbiakhoz képest szigorúbban fogja védeni az öntözési közösség területét a jogalkotó. A főtitkár aláhúzta:

Az öntözött területek arányának növelése prioritás, ezért csak abban az esetben lehet megtagadni január 1-jétől egy gazdálkodó öntözési közösséghez való csatlakozási kérelmét, ha a területnövekedés miatt műszaki akadályokba ütközne az öntözés lehetősége.

Várszegi Gábor, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy amennyiben egy gazdálkodó úgy döntött, hogy a 2023. évre vonatkozó gazdálkodási naplót (GN) papír alapon vezeti, akkor az ott rögzített adatokat legkésőbb 2024. január 31-ig fel kell töltenie a Nébih elektronikus Gazdálkodási Napló (eGN) felületére.

Mint ismert, a 2023. évi egységes kérelmek benyújtásához kapcsolódó hatályos jogszabályok alapján a Gazdálkodási Naplót (GN) elektronikusan és papír alapon is vezethetik a gazdálkodók a támogatások igénylésének feltételeként.

Az eGN fejlesztése folyamatos, jelenleg is tart. A Nébih hétről hétre javítja, fejleszti a rendszert a visszajelzések, javaslatok alapján, hogy minél inkább felhasználóbarát rendszer álljon a gazdálkodók rendelkezésére. Az igazgató hozzátette:

A nagyszámú felhasználóra tekintettel, a rendszer esetleges túlterheltsége miatti kellemetlenségek elkerülése érdekében nyomatékosan azt ajánljuk, hogy a termelők mielőbb kezdjék el feltölteni adataikat az elektronikus rendszerbe.

Demeter Zoltán, a K&H Bank Agrárüzletágának vezetője előadásában elmondta, hogy a kedvezőtlen működési környezetben (időjárás, energiaköltségek, stb.) 2022-ben jelentősen megugrott az agrárszektor hitelállománya, ezen belül a jelentős kamatkülönbség miatt ebben az időszakban a gazdálkodók jelentős része devizahiteleket vett igénybe. A szakember kitért arra, hogy a negyedévenként közzétett, az agrár KKV-k egyéves várakozását tükröző K&H agrárindex jelenlegi-10 pontos értékkel 2015 óta a legalacsonyabb szinten áll.

Hozzátette: 2024-re kedvezőek a kilátások arra, hogy a termelők normalizálódó viszonyok között működhessenek. Az infláció, és ezzel együtt a hitelezési költségek csökkenése mellett jövőre a GDP 3,5 százalékos növekedése következhet be, emellett jó esély van rá, hogy mind az árfolyamok, mind az energiaárak tekintetében csökkenni fog az idén tapasztalt volatilitás, ami kiszámíthatóbbá teheti a működést.

A gazdáknak résen kell lenniük, ilyen támogatásokra pályázhatnak

Zajlik a terület- és állatalapú közvetlen támogatásokhoz kapcsolódó előlegfizetés, eddig 125 ezer gazdálkodó kapott már utalást, a kifizetések ütemesen folytatódnak – mondta el az Agrárminisztérium (AM) szerdai közleménye szerint a sárospataki gazdafórumon Feldman Zsolt, aki emellett a jövőre induló új vidékfejlesztési pályázatok legfontosabb tudnivalóiról és a megváltozott agrárpiaci helyzethez való szükségszerű alkalmazkodásról is beszámolt. Bővebben --->