A magyar lakosság közel harmadának nem elérhető az oktatási vagy az egészségügyi választás lehetősége - derül ki a Társadalmi Riport 2018 című kiadványból, amelyről Kolosi Tamás, a Tárki elnöke és Tóth István György vezérigazgató beszélt az InfoRádiónak beszélt. A szakértők elmondták, hogy a társadalom 30-32 százaléka nem jövedelmileg szegény, hanem egyszerűen az életkörülményekben, az életmódban, a képzettségben, az életvitelben, a lakáskörülményekben való depriváltság nagyon széles réteget jellemez itthon.

A társadalmi leszakadás nagyjából 3 millió embert érint, ami miatt Kolosi Tamás szerint diszkriminatív azt mondani, hogy a felsorolt problémák a cigányságra jellemzők. Azért sem csak az ő problémájuk ez, mert a csoport létszáma 600-700 ezer ember összesen. A jelenségről elmondta, hogy nem új, már a '80-as években is kutatta, ahogy a hajléktalanság létszámában sincs érdemi növekedés, csak a városokba került a probléma, jól látható helyre. Azt viszont aggasztónak tartja, hogy a rendszerváltás óta eltelt 30 évben nem javult a helyzet.

"Az a réteg, amiről az imént szó volt, az oktatáshoz és az egészségügyhöz sem fér hozzá, és újratermelődik az alacsony iskolázottság és a rossz egészségügyi állapot is" - figyelmeztetett Tóth István György. Példával élve elmondta, hogy egy középosztálybeli ember válogathat az állami, magán, külföldi ellátások között, de egy társadalmilag lejjebb lévő szinten személynek erre nincs lehetősége, ami csak tovább növeli a szegregálódást. Az oktatás esetében is hasonló helyzetben van: pénzfüggő, ki milyen minőséget kap. Ez vezet részben a levált társadalmi csoportok újratermelődéséhez.

Tóth István György emellett azt is elmondta, hogy nagy a megosztottság társadalmon belül, ha nem egy választási politikai többséget nézünk. Szerinte a mostani évtized szerinte "nagyon ellentmondásos". Fel lehet ugyanis sorolni pozitív dolgokat a gazdasági adatokról, a munkanélküliségről vagy a jövedelmi depriváltságról, de amit társadalmi kohézió, összetartás alatt értünk, arról a szakember szerint nem lehet túl sok jót elmondani.