Hawaii Vulkánmegfigyelő Intézet munkatársai a Nagy Sziget Nemzeti Parkban található vulkán csúcsán lévő webkamerák felvételein izzást észleltek csütörtökön, ami arra utal, hogy a tűzhányó elkezdett működni.

A kitörést szerdán, hajnali 4:44-kor rögzítették a webkamerák a Reuters szerint, és mivel a hegy teljesen be van kamerázva, élőben lehetett követni a kitörés.

A kitörés előtt az intézet arról számolt be, hogy a kutatók fokozódó földmozgások és a talaj deformációjának elváltozásait észlelték kedd este.

„Jelenleg nem látjuk aktivitás jeleit a hasadékövezetben” – mondta Mike Zoeller, a megfigyelőintézet geológusa.

Nincs okunk arra számítani, hogy olyan kitörés kezdődjön, amely a szigeten élő lakosságot lávafolyammal veszélyeztetné.

Megindult a lávafolyam, egy ideig nem érinti a lakóházakat

A kutató azt is elmondta, hogy a láva a Kilauea csúcsán lévő kalderában maradt tehát még mindig van elég hely ahhoz, hogy további láva kiáramlást hozzon létre anélkül, hogy veszélyeztetné a közeli házakat vagy az infrastruktúrát.

A tűzhányó kráterét beborító lávató 371 hektár kiterjedésű.

A legtöbbször ez a vulkán tört ki, havonta felébred

A világ egyik legaktívabb vulkánja tavaly decemberben két héten át egy időben működött a szomszédos Mauna Loa vulkánnal, ami számos turistát vonzott a Hawaii Vulkánok Nemzeti Parkba.

December közepén a két vulkán aktivitása egy időben szűnt meg. A Kilauea a Hawaii-szigetcsoport legnagyobb szigetén található, a világ aktív vulkánjai között a legtöbb kitörés fűződik hozzá.

Rövid szünet után Kilauea januárban ismét kitört. A kitörés 61 napig tartott, ami márciusban ért véget.

A Kilauea vulkán 2018-as kitörése során anno 700 lakóingatlant semmisített meg.