Újabb mandátumra jelöli az Európai Bizottság elnöki tisztségébe Ursula von der Leyen jelenlegi elnököt az Európai Néppárt (EPP), amely Bukarestben megrendezett kongresszusán több mint 80 százalékos szavazattöbbséggel döntött erről.

Az Európai Bizottság elnöke jólétet, biztonságot és demokráciát ígérő programbeszédében leszögezte, hogy Európa még több pénzügyi és katonai segítséggel mindaddig támogatja Ukrajnát, amíg szükséges.

Emellett szerinte Európának többet kell költenie saját biztonságára, „gyorstöltőre kell csatlakoztatnia” védelmi kapacitásait és az Európai Bizottság testületében egy védelmi biztosi tisztséget is létre kell hozni.

Az újabb mandátumra pályázó bizottsági elnök azt ígérte: folytatódni fog a külső határok megerősítése, szerinte immár az európaiak, és nem az embercsempészek illetve a bűnszövetkezetetek döntik el, hogy ki és milyen feltételek mellett jöhet be Európába.

Ursula von der Leyen egyedül pályázott arra, hogy az EPP csúcsjelöltje legyen. A titkos szavazáson 400 támogató, 89 elutasító szavazatot számoltak össze, tíz voks érvénytelen volt. A kongresszuson az 51 tagpárt és 27 társult szervezet 801 küldöttének biztosítottak szavazati jogot.

Bukaresti kongresszusán az Európai Néppárt egy olyan programdokumentumot is elfogadott, amelyben az EPP célkitűzésének nevezik, hogy elérje Románia és Bulgária teljes schengeni csatlakozását.

A kétnapos bukaresti kongresszus második napján Roberta Metsola, az Európai Parlament néppárti elnöke, valamint az EPP tagpártjainak 11 állam- és kormányfője, köztük a házigazda román Nemzeti Liberális Párt (PNL) éléről köztársasági elnökké választott Klaus Iohannis román államfő mondott beszédet. Iohannis szerint Európa csak akkor fog a sokszínű egység és béke földrésze maradni, ha sikerül megakadályozni a szélsőséges irányzatok térhódítását, és az EPP megnyeri az idei EP-választásokat.

Hazánkkal kritikus, megszorításellenes jelölt lesz von der Leyen kihívója

Megválasztották, Nicolas Schmit fogja vezetni az európai szocialisták listáját az EP-választáson. A luxemburgi politikus jelenleg a foglalkoztatásért és a szociális jogokért felelős uniós biztosi pozíciót tölti be.