Nicolas Maduro venezuelai és Irfaan Ali guyanai elnök csütörtökön Saint Vincent és Grenadine szigetek fővárosában, Kingstownban találkozott egymással, ahol arról állapodtak meg, hogy az olajban gazdag Essequibo terület feletti határvita rendezésére nem alkalmaznak erőszakot, és nem fokozzák a feszültséget a régióban – derült ki a két ország közös közleményéből.

Akár szavakkal, akár tettekkel, tartózkodni fogunk a konfliktus vagy nézeteltérés kiéleződésétől

– áll a közös nyilatkozatban, amelyben leszögezték, hogy a határvita rendezését a nemzetközi joggal összhangban kívánják végrehajtani.

A guyanai elnök arról beszélt, hogy mindkét fél elkötelezett abban, hogy a régió a béke övezete maradjon.

A találkozón több közép- és dél-amerikai ország, valamint nemzetközi és regionális szervezet magasrangú tisztségviselője vett rész. A tárgyalások következő fordulóját három hónapon belül Brazíliában fogják megrendezni.

A találkozóról hazatérve csütörtökön este Maduro elnök a „diplomácia győzelmének" nevezte a találkozót, és megköszönte Ali „őszinteségét és a hajlandóságát a tartalmas párbeszéd folytatására".

Venezuela magáénak tekinti a több mint egy évszázada Guyanához tartozó 160 ezer négyzetkilométer kiterjedésű, olajban gazdag Essequibo régiót.

A két ország közötti feszültség azután fokozódott, hogy Caracas decemberben népszavazást tartott a régió Venezuelához történő csatolásáról, amelyen a szavazók többsége az elcsatolás mellett döntött és elutasította a határvita ügyében eljáró Nemzetközi Bíróság (ICJ) joghatóságát.

A múlt héten Maduro az olajkitermelés megkezdésével fenyegette meg Guyanát, amelyre válaszul Guyana kijelentette, hogy határai nem képezik vita tárgyát.

Putyin mintája ragadós: újabb borzalmas háború kezdődhet a világban

Venezuela szemet vetett a szomszéd országra és ezt egy népszavazással és annak kétes eredményével igyekszik legitimálni. A területi vita persze nem új: több mint egy évszázada fáj a foga Guyana olajban gazdag területeire, ami amúgy az ország kétharmadát jelenti. Bővebben --->