Megugrott a véradók száma Romániában a január elsejei bejelentésre, miszerint megnégyszerezik a donoroknak járó pénzjuttatást. Az emelés óta több mint 20 ezer forintnyi lejt kap minden véradó – írta az Euronews.

 

Több román véradó állomásra olyan sokan mentek, hogy be kellett zárni a kapukat. A megnövekedett véradási kedv az egész ország területén érzékelhető. Az önkéntes véradóknak visszatetsző, hogy a pénz miatt sokszorozódott meg a donorok száma.

A jelentkezők többsége nem vallja be, hogy a négyszeres emelés hatására szeretne vért adni, egyéb más indokokat neveznek meg. Gyakori, hogy egy rokonuk vagy ismerősük kórházi ellátásra szorul, illetve ők maguk is kaptak vért korábban másoktól, amit most viszonoznak.

Magyarországon ezer forint jár

Magyarországon az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ)2021-ben duplázta meg a véradók juttatását, a korábbi 500 forint értékű étkezési utalványt, ezer forintra emelték.

Évente mintegy 400 ezer véradó adományára van szüksége az egészségügynek, a rászoruló betegek gyógyításához. És Magyarországon is az elmúlt tíz évben jelentősen csökkent a véradók száma. Míg 2021-ben 381 ezren adtak vért, tíz évvel korábban még 495 ezer véradót regisztráltak.

Az OVSZ többek között, 2022-ben vezette be a Pelinkán-napot a véradók számának emelése miatt. Az új szolgáltatást úgynevezett donorcsalogatónak nevezik. Egy automatikus e-mailt küldenek a véradóknak, ha eltelt az utolsó véradás óta az előírt 56 nap és a donor újra jelentkezhet véradásra.  Egy éven belül a férfiak legfeljebb ötször, a nők négyszer adhatnak vért.