Antony Blinken külügyminiszter szombaton közleményben határozottan elítélte a terrorcselekményt, és részvétet nyilvánított az áldozatok hozzátartozóinak.

Az amerikai külügyminisztérium régóta nem ajánlja az amerikai állampolgároknak az oroszországi utazást, az amerikai kormány négyfokú skáláján a legmagasabb fokozatú figyelmeztetés van érvényben, amit legutóbb 2023 szeptemberében vizsgáltak felül.

Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője, a moszkvai eseményekről megjelent jelentések nyomán, pénteki első reagálásában arra hívta fel a figyelmet, hogy az amerikai kormányzati szervek rendelkeztek információkkal egy Moszkvában készülő terrortámadásról. Adrienne Watson közölte, hogy ezeket megosztották az orosz hatóságokkal, követve a figyelmeztetési kötelezettségre vonatkozó politikát.

A Moszkvában működő amerikai nagykövetség a saját értesülések alapján már a hónap elején figyelmeztetést adott ki az orosz fővárosban tartózkodó amerikaiak számára, hogy kerüljék a zsúfolt helyeket.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a nyugati figyelmeztetéseket egy terrortámadás veszélyéről korábban úgy értékelte, hogy azok az orosz emberek megfélemlítésére vonatkozó kísérletek, és „nyílt zsarolásnak" nevezte az orosz társadalom destabilizálása érdekében.

A Moszkvához közeli Krasznogorszkban péntek este több fegyveres nyitott tüzet egy rockzenekar koncertjén, gránátot vagy gyújtóbombát dobtak a nézőtérre, ahol robbanás történt, majd tűz keletkezett. A lángok miatt beomlott a koncertterem, a 6200 férőhelyes Crocus City Hall tetőszerkezete. A támadásban a legutóbbi hivatalos adatok szerint 137-en haltak meg, és a sebesültek száma 180 volt. A merényletet az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára egy Telegram-üzenetben.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.
Indamedia Csoport