Mattel játékkiadó tavaly majdnem minden második másodpercben eladott egy pakli Uno kártyát az Egyesült Államokban. Ez percenként 60 darabot jelent, amely már 43-al több, mint a 2021-ben, percenként eladott kártyapaklik száma – írja a CNN.

A népszerűség a játék hatalmas vonzerejének köszönhető

– mondja Michelle Parnett-Dwyer, a Strong National Museum of Play kurátora. 

Állítása szerint a játék titka, hogy a gyerekek könnyedén játszhatnak a felnőttekkel, de az idősebbek számára is még mindig szórakoztató. A játékmenet egyszerű és könnyen érthető.

Az Uno jelenleg több mint 600 kiadásban kapható, de a játék alapmechanizmusa minden egyes verzióban többnyire ugyanaz maradt. 

A játék gyakran szerepel a popkultúrában is. Az  Obama családtól, Joe Jonason át, Kylie Jennerig számos hírességnél megjelent már. Tavaly júliusban Questlove rendezett egy sztárvendégekkel teli Uno-partit, amelyen Taylor Swift és Jason Sudeikis is részt vett.

2021-ben a Mattel bejelentette, hogy élőszereplős rablóvígjátékot készít az Uno alapján, Lil Yachty rapper főszereplésével.

Az Unót még 1971-ben Merle Robbins, egy ohiói borbély alkotta meg. Robbins és felesége 5 ezer példányt nyomtatott a játékból, és az Egyesült Államokban utazgatva kempingekben árulták. A játék népszerűsége az 1980-as években nőtt meg, miután Robbinsék eladták a játék jogait, amelyet 1992-ben a Mattel vásárolt meg.

Jelen állás szerint az Uno egyike azoknak a játékoknak, amelyek több generáción keresztül is népszerűek tudtak maradni. Általában minden család polcán megtalálható a játék 1-1 példánya. 

Az Uno jelenleg az első helyen áll a hagyományos játékok kategóriájában, főleg olyan amerikai boltokban, mint a Walmart és a Target. Ezt a címet két éve világszerte, az Egyesült Államokban pedig három éve tartja.

A kártyajáték jelenleg több mint 80 országban kapható. Számos kiadása létezik a Braille-írásostól a politikamentesig. Az utóbbiban a piros és a kék kártyákat narancssárga és lila színűre cserélték, hogy elkerüljek az amerikai  politikával kapcsolatos asszociációkat.

Csak ebben az évben a Mattel 27 új Uno-paklit adott ki. Ezek között szerepel az Uno Fandom, egy olyan kategória, amely a tévé, a film, a sportcsapatok és a popkultúra nagy ikonjait jeleníti meg.

Kiderült, ki a legjobb krupié Magyarországon

A Las Vegas Casino Atlantisban megrendezett krupiébajnokság szervezői elmondták: a legjobb osztó a legváratlanabb helyzetben is feltalálja magát. Bővebben itt olvashat erről.