„Nyomozás indult a fegyvertelen ukrán hadifoglyok Avdijivkában és Veszelében történt lelövések ügyében” – közölte a Donyecki terület ügyészsége a Telegram-csatornáján. Az ügyészek arra az információra hivatkoztak, hogy hat foglyot végeztek ki egy avdijivkai állásban, akik súlyosan sebesültek voltak és evakuálásra vártak. 

A Suspilne ukrán közszolgálati műsorszolgáltató idézte Dmytro Lykhoviy ukrán katonai szóvivőt, aki szerint egyelőre nincs lehetőség megerősíteni vagy cáfolni az Avdijivkánál történt gyilkosságokat, mivel a vizsgálat folyamatban van. Hozzátette azonban, hogy nem ez lenne az első eset, hogy Oroszország háborús bűnöket követett el – írja a Reuters

A donyecki ügyészség szerint egy drón által készített videofelvétel részletén látható, amint egy orosz katona közelről lelő két elfogott ukrán katonát Veszele falunál.

„A megszálló nem akarja életben hagyni a foglyokat, ezért automata fegyverrel végez velük” – tette hozzá a hivatal. Azt viszont nem közölték, hogy mikor történt az incidens. 

Korábban vasárnap az ukrán szárazföldi erők hivatalos Telegram-csatornáján osztottak meg egy nyilvánvalóan drón által készített videót, amelyen egyenruhás emberek láthatóak egy szűk árokban. Egy fegyveres személy, akit a poszt oroszként azonosít, látható, amint két egyenruhás, ukránként azonosított emberhez közeledik és láthatóan mindkettőjüket lelövi. A felvételen látható ukránok a jelek szerint nem próbálnak védekezni, és egy keskeny árokban, egy sorban állnak, amikor a másik katona közeledik, és úgy tűnik, hogy mindkettőjüket megragadja.

A kezdeti összecsapások után a két sebesült ember látható, amint az árokban az oldalukra rogyva, rángatózva összeesnek. Ezután a másik személy bukkan fel, aki rövid időre hátrébb áll, majd úgy tűnik, hogy mindkettőjüket újra lelőtte.