Az Európai Parlament (EP) nemzetközi kereskedelmi bizottsága (ENTA) nagy többséggel megszavazta az Európai Bizottság (EB) javaslatát arról, hogy az idén június 6-tól újabb egy évig vámmentesen szállíthassanak be az unióba egyes ukrán mezőgazdasági termékeket.

A vámmentesség - és mellette minden egyéb kereskedelmi korlátozás felfüggesztése - mindenekelőtt gyümölcsökre, zöldségekre, gabonafélékre és számos feldolgozott mezőgazdasági termékre vonatkozik.

Az ENTA után a parlament plénuma is szavaz az EB javaslatáról, már a jövő héten, várhatóan a szakbizottsági voksoláshoz hasonló eredménnyel. Azonban az egyre nagyobb vitákat kavaró vámmentesség meghosszabbításához a tagállami kormányokat összefogó Tanács hozzájárulása is szükséges. 

Az uniós termelők zúgolódásával függ össze a javaslat azon eleme, hogy az EB sürgősséggel felléphet az ukrán importnak tulajdonítható piaci zavarok elhárításáért.

További fontos elem az úgynevezett vészfék szabály, ez azt jelenti, hogy a különösen érzékeny mezőgazdasági termékek - baromfi, tojás és cukor - esetében ismét bevezetik az uniós védővámot, ha ezen termékek behozatala meghaladja a 2022-es és 2023-as átlagos mennyiséget - tájékoztatott az EP.

Az Ukrajna agráriumát terhelő EU-s vámokat az ország ellen 2022-ben megindított orosz támadás miatt függesztették fel. Az országot az EU az intézkedéssel abban akarta segíteni, hogy az orosz tengeri blokád ellenére is eljuttathassa terményeit a világpiacra.

Az olcsón megtermelt ukrán gabona jó része azonban nem az eredeti célországokba (afrikai és közel-keleti államokba) került, hanem az EU-ba, ahol dömpingáron a tagállamokban adták el.

Tavaly májusban 2024. június 6-ig hosszabbították meg újra a vámmentességet.