Ukrajna a világ legjobban elaknásított országa lett az elmúlt másfél évben. Beszámolók szerint 10 kilométer mély aknamezők húzódnak az országban, ami nagy mértékben hátráltatják az ukrán ellentámadást – írja a VG.hu. A nyári ellentámadás többek között ezért is indult ilyen lassan, ugyanis az oroszok teleszórták aknákkal az ukrán földeket.

Emiatt a kijevi vezetés elrendelte, hogy az ukrán mérnököket átképezzék tűzszerésszé, mert alig akad ember, aki felszámolná az aknamezőket. A hírek szerint a britek segítenek ebben, ők vezénylik az átképzést egy lengyel katonai bázison.

BBC azt írja, hogy az átképzést még tavaly novemberben indították el, de

nagyon kevés embernek sikerült elsajátítani azt a szintet, amivel biztonságosan lehet hatástalanítani a bombákat.

Az ukrán mérnökök most viszont megtanulhatják a nagyobb páncéltörő aknák, valamint a kisebb gyalogsági eszközök hatástalanítását is.

A VG.hu arról számolt be, hogy 

Oroszország a becslések szerint egy Florida nagyságú területet aknásított el Ukrajnában. Az aknamezők akár 10 kilométer mélyek is lehetnek, valamint egy négyzetméteren akár 5 akna is lehet.

Az átképzésért felelős brit őrnagy, Kevin Engstrom úgy nyilatkozott, hogy „az aknák hatástalanítása nem egyszerű feladat és csak lassan, a lehető legnagyobb odafigyeléssel lehet véghez vinni. Azonban éles helyzetben, amikor tűzharc közben kell a terepen elszórt robbanószereket hatástalanítani, akkor nem lehet óvatoskodni, ez viszont teljesen kiszámíthatatlanná teszi a műveletet.”