Egy ukrán bíró mintegy 150 ezer dollárnyi kenőpénzt rejtett el savanyúságos üvegekbe, majd Moldovába menekült, mielőtt elrabolták és hazavitték. Mikola Csauszt, a kijevi Dnyipró kerületi bíróság volt bíráját 10 év börtönre ítélték vesztegetés miatt, és vagyonát is elkobozták – jelentette szerdán az ukrán korrupcióellenes főbíróság.

Csausz 150 ezer dollárt (51,75 millió forint) kapott illegálisan, és hároméves eltiltással is számolnia kell a bírói munkától. Bár a vádlottnak még 30 napja van arra, hogy fellebbezést nyújtson be, a megfigyelők az ukrán korrupcióellenes rendszer győzelmeként ünnepelték az ítéletet.

Ez az ítélet bebizonyította: még ha maga az elnök »ügyeletes bíró« is, az ukrán korrupcióellenes szervek előbb-utóbb utolérik

– írta Facebook-bejegyzésében Vitalij Sabunin, a kijevi székhelyű Korrupcióellenes Akcióközpont igazgatótanácsának elnöke.

Pénzzel teli befőttesüvegek

Mikola Csausz, aki korábban több politikai perben is Petro Porosenko volt elnök szövetségesei javára döntött, kétes hírnévre tett szert, miután 2016-ban lebukott, amikor feleségének kertjében és saját autójában savanyúságos üvegekbe rejtett kenőpénzt rejtegetett – írja a Politico.

A férfi kezdetben tagadta a vádakat, és azt mondta, hogy az elrejtett pénzt egy új ház építésére vette kölcsön.

A nyomozók szerint azonban Csausz kenőpénzt követelt egy házaspártól, hogy enyhébb ítéletet hozzon a feleség édesanyjára, akit erős gyógyászati anyagok illegális kereskedelmével vádoltak. Az exbíró ártatlannak vallotta magát, azt állítva, hogy a házaspár kényszerítette őt a kenőpénz elfogadására. Később azt is megjegyezte, hogy az ellene folyó eljárás politikai indíttatású volt. Bár az ukrán parlament 2016-ban engedélyezte letartóztatását, Csausz élve a bírói mentelmi joggal elhagyta az országot, és Moldovában lelt menedékre.

Furfangos moldovai emberrablás

Bár Ukrajna 2017-ben kérte Csausz kiadatását Moldovától, négy évbe telt, mire végül levadászták, miután a szomszédos ország különböző lakásaiban rejtőzködött. Egy sokkoló fordulat során 2021 áprilisában ismeretlen emberrablók kapták el először a volt bírót. A moldovai ügyvédje szerint az ukrán bírót fegyveresek egy csoportja elragadta, és ismeretlen helyre vitte.

Az ukrán tisztviselők végül 2021 júliusában érték utol, amikor a nyugat-ukrajnai Vinnyica régióban egy helyi falusi tanácshoz érkezett, ahol csak rövidnadrágot viselt. Azt állította, hogy megszökött az emberrablóitól, és fel akarta hívni az SBU-t, Ukrajna biztonsági szolgálatát.

A moldovai hatóságok valóban az ukrán különleges szolgálatokat gyanúsították az eredeti elrablással. Kijev azonban tagadta ezt, azt állítva, hogy legálisan akarta visszaszállítani a szökésben lévő exbírót.