Az ukrán légierő szóvivői megerősítették, hogy február 17-én lelőttek két Szu-34-es és egy Szu-35-ös vadászgépet. A következő napokban további két Szu-34-est és egy Szu-35-öst is kilőttek. A háború kezdete óta valószínűleg ez volt Oroszország három legrosszabb napja.

Hasonló eset volt ugyanakkor, amikor az orosz légierő a nyolc fős magasan képzett légi személyzetéből hetet elvesztett, miután 2023. május 17-én öt katonai repülőgépet lőttek le Oroszország nyugati része felett – jegyzi meg a lengyel Onet.

„A Herszon szektorban pillanatok alatt három Szu-34-es repülőgépet vesztettünk el. Részvétünket küldjük az elesettek családjainak és barátainak.”
– erről egy VDV nevű Kreml-barát katonai blogger számolt be, aki hozzátette: hosszú ideje „figyelmeztettek”, hogy az orosz gépek közeledése az ukrán védelmi vonalakhoz nagyon veszélyes művelet, ezt azonban szerinte figyelmen kívül hagyták.

Többen is úgy tartják, hogy a veszteségekért közvetlenül Mihail Teplinszkij, a légideszant csapatok parancsnoka a felelős, ahogy az egész déli szektorban leállított szárazföldi műveletek leállításáért is. A blogger szerint Teplinszkij az első tábornok az orosz történelemben, aki a szárazföldön, a tengeren és a levegőben is csatát vesztett, ezért azonnal el kell őt távolítani.

Vlagyimir Romanov orosz katonai blogger a rosszul képzett földi irányítást nevezte meg a veszteségek fő okának, mivel vadászgépek úgy repültek túl közel az ukrán védelemhez, hogy a pilótákat nem tájékoztatták a veszélyről.

Egy moszkvai blogger, Roman Alekhin, aki több mint 100 ezer követővel rendelkezik a Telegramon, arról beszélt, hogy nem a légiforgalmi irányítással volt a gond, hanem azzal, hogy az orosz légvédelem azonosító berendezése rosszul működött, emiatt véletlenül saját gépeit vette célba. Szerinte ugyanis az ukrán hadseregnek ugyanis nincsenek olyan fegyverei, melyek a frontvonaltól 150-200 kilométeres körzetben képesek lennének repülőgépeket eltalálni.

Kijev azt mondja, bármit le tud lőni

Volodimir Zelenszkij még február 2-án azt nyilatkozta, hogy nemrégiben két olyan légvédelmi rendszer érkezett Ukrajnába, ami „bármit képes lelőni.” Ugyanakkor az új rendszerek típusáról nem közölt részleteket – emlékeztet a lap.

Az ukrán elnök által említetteken kívül további négy korszerű, nagy hatótávolságú légvédelmi rendszerrel rendelkezik a háború sújtotta ország: egy helyhez kötött amerikai Patriot, és két mobil Patriot rakétarendszerrel, melyet Németország adományozott, valamint egy mobil francia-olasz SAMP/T-üteg. Ezek helyét titok övezi.

 

 

 

Berobbanhat a Portal Combat, Magyarország a legfeketébb bárány

Az ukrajnai invázió második évfordulójának és az európai parlamenti választások közeledtével francia hatóságok újabb orosz dezinformációs hálózatot fedeztek fel. Az uniós országok különböző mértékben próbálnak fellépni az orosz befolyásolási kísérletekkel szemben, a szakértő azonban rámutatott, Magyarország ilyen tekintetben a sor végén kullog.