A kormány többször nyomatékosította, hogy addig nem hagyja jóvá az Európai Békekeret újabb részletét, amíg az OTP nem kerül le a háború „szponzori” listájáról.

Nem támogatják az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat, és szerintük nem korrekt elvárás semmilyen pénzügyi támogatás, miközben Ukrajna „botrányos, elfogadhatatlan” módon a háború nemzetközi szponzorainak listájára helyezte a semmilyen jogszabályt nem megsértő OTP-t. Ezt Szijjártó Péter fejtette ki, mondván: „amíg az OTP-t Ukrajna a háború nemzetközi szponzorainak listáján tartja, addig Magyarország nem tud beleegyezni olyan döntésekbe, amelyek újabb gazdasági, pénzügyi áldozatvállalást várnának el az Európai Uniótól és annak tagországaitól”.

Érdekes módon Magyarország az uniós keret növeléséhez hozzájárult (legutóbb 3,5 milliárd eurót adtak hozzá), így a befizetéseket támogatja, a kifizetéseket viszont gátolja a kormány.

Az Európai Békekeret ezen része úgy működik, hogy egy tagállam fegyvert, lőszert juttat Ukrajnának saját készletéből, majd amikor ezeket visszapótolja, ennek a költségnek 50-60 százalékról számlát nyújthat be a Békekeretnek – írja a hvg.hu.

Az EU továbbra is belefolyik az orosz-ukrán háborúba, pumpálja a pénzt Ukrajnába

Az Európai Unió Külügyek Tanácsa luxembourgi ülésén határozatot fogadott el arról, hogy 3,5 milliárd euróval megemeli az Európai Békekeret (EPF) teljes pénzügyi keretének felső határát – közölte az uniós tanács. Bővebben>>>

Bekeményített az ukrán kormány

Eközben az ukránok sem restek, bekeményítettek: nem hajlandók levenni az OTP-t a háborús szponzorok listájáról.

Az ukrán Országos Korrupciómegelőzési Ügynökség Kommunikációs és Információpolitikai Osztály vezetője, Olena Konoplia kijelentette:

A NACP-nek jelenleg nincs oka arra, hogy az OTP Bankot kizárja a háború nemzetközi szponzorainak listájáról.

A listát az állami szankciópolitika végrehajtása során végzett analitikus tevékenység részeként, nyílt forrásokból származó információk alapján állítják össze – magyarázta az ukrán ügynökség vezetője. Hozzátette, hogy terveznek egyeztetni az OTP-ről a magyar kormánnyal.

Az Orbán-kormány nem hajlandó pénzelni az ukrán hadsereget

A magyar kormány útját állja, hogy az unió folyósítsa Ukrajnának az Európai Békekeret nyolcadik részletét – közölte az olasz sajtó. Orbán Viktor előbb meggyőződne a lap szerint arról, hogy az Európai Békekeret globális célokat szolgál, nem pedig Ukrajna felfegyverzését. Bővebben>>>

Miért került fel a listára az OTP?

Az indoklásban arra hivatkoztak, hogy a bank orosz leányvállalata 2020-ban 113 millió rubel nyereséget könyvelt el, és csak jövedelemadóként mintegy 190 millió rubelt fizetett be az állami költségvetésébe.

Az OTP Bank nemcsak hivatalosan ismeri el az úgynevezett donyecki és luhanszki „népköztársaságot”, hanem kedvezményes hitelfeltételeket is biztosít az orosz hadseregnek, azaz ténylegesen jutalmazza az elkövetett háborús bűnökért. Az OTP Csoport így továbbra is támogatja az Ukrajna elleni orosz agressziót

– áll az indoklásban.  

A pénzintézet mellett annak vezetőit is, 11 vezető tisztségviselőjét, Csányi Sándor elnök-vezérigazgatót is erre a szégyenlistára helyezték.

A legújabb „szégyenfolt” a listán az Unilever, amely több mint 3000 személyt foglalkoztat Oroszországban, az ukránok szerint jelentős adót fizetnek be, amivel az agresszor gazdaságát támogatják, és hozzájárulnak Oroszország Ukrajna elleni háborújához.