Egy uniós szintű közvélemény-kutatás szerint csak minden tizedik európai hisz abban, hogy Ukrajna legyőzheti Oroszországot, a megkérdezettek 20 százaléka pedig orosz győzelmet jósol. 

A 12 uniós tagországban – köztük Franciaországban, Németországban, Magyarországon, Olaszországban, Hollandiában, Lengyelországban, Spanyolországban és Svédországban – végzett felmérés szerint a háború kimenetelével kapcsolatos pesszimizmust Ukrajna kudarcba fulladt ellentámadása és annak lehetősége indokolja, hogy Donald Trump a jövő év elején visszaköltözhet a Fehér Házba. 

Az Euronews beszámolója szerint a kutatás eredményei alapján Kijev támogatottsága továbbra is magas az európaiak körében, a megkérdezettek azonban inkább valamilyen „kompromisszumos rendezést” tekintenek a háború legvalószínűbb megoldásának. Ezt a megközelítést Magyarországon (64 százalék), Görögországban (59 százalék) és Olaszországban (52 százalék) részesítették a legtöbben előnyben, míg az ukrán területek visszafoglalásának Svédországban (50 százalék), Portugáliában (48 százalék) és Lengyelországban (47 százalék) volt a legtöbb híve. 

A jelentés szerzői amellett érvelnek, hogy ezen megállapítások alapján az EU politikusainak egy „realisztikusabb” megközelítést kellene alkalmazniuk, amelynek középpontjában a béke elérésének módja áll.

A felmérések szerint azonban az ukránok továbbra is elleneznek minden olyan megállapodást, amely területeket engedne át Oroszországnak

 

 

 

Döbbenetes, mennyi támogatást kapott már Ukrajna

Elérte a négymilliárd eurót az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) által az orosz hadműveletek kezdete óta Ukrajnának nyújtott finanszírozások értéke.