A lengyel Központi Korrupcióellenes Iroda csütörtöki közleménye szerint a regionális ügyészek kérésére „eljárási tevékenységeket végeztek” az Orlen vállalatnál.

Az energiacég sajtóirodája megerősítette, hogy megbeszélést tartottak a korrupcióellenes ügynökség képviselőivel, ám azt közölték, hogy nem folyik házkutatás az irodákban.

A lengyel korrupcióellenes hivatal munkatársai meglátogatták az ország legnagyobb vállalatának központját, miközben Donald Tusk kormánya arra készül, hogy átvegye az állami irányítású cégek vezetését – adott hírt a fejleményekről a Bloomberg. 

A nemzetközi gazdasági portál írásában megjegyezte, hogy az Orlen az elmúlt években ellentmondásos vásárlásokat hajtott végre egyes állami irányítású cégeknél, miközben kritizálták, amiért segített az előző kormánynak alacsonyan tartani a benzinárakat az október 15-i választások előtt. Daniel Obajtek vezérigazgató, – aki a korábban kormányzó Jog és Igazságosság párt (PiS) tagja volt, – megígérte, hogy lemond, ha blokkja elveszíti a szavazást.

Az új Tusk adminisztráció idén januárban és februárban a legtöbb lengyel állami irányítású vállalatnál részvényesi gyűlést tűzött ki, azzal a céllal, hogy az elődjei által kiválasztott igazgatósági tagokat saját embereire cserélje le.

Az Orlen esetében február 6-án szavaznak a felügyelőbizottsági változásokról.

Magyar forgatókönyv a lengyeleknél: a választások után kilőhetnek az árak

A kézi vezérlés üzemanyaghiányhoz vezethet, aztán jöhet az armageddon – mondja a lengyel közgazdász.