Újbóli hatalomra kerülése esetén várhatóan radikálisan leépítené az amerikai pénzügyi hatóságok szabályozó szerepét Donald Trump – állítja kormányzati dokumentumokra és háttérbeszélgetésekre hivatkozva a Reuters.

Sajtóértesülések szerint Trump győzeleme esetén az egyaránt a dereguláció pártján álló John Paulson, Scott Bessen és Jay Clayton a legesélyesebbek a pénzügyminisztérium élére. Mindannyian lazítanák a központi kormányzati felügyeletet és megkönnyítenék a tőkebevonást a magáncégek számára. A Reuters szerint elsősorban a konzervatív Heritage Foundation és America First Policy Institute (AFPI) játszik központi szerepet Trump gazdaságpolitikai agendájának a formálásában

Célkeresztben Obama reformjai

A 2008-as válságot követően egy jövőbeni banki összeomlás megakadályozása érdekében megerősítették az amerikai pénzügyi ágazat kormányzati felügyeletét. Ebből a szempontból központi jelentőségű a rendszerszintű kockázat csökkentésére irányuló Dodd-Frank-törvény, aminek az eltörlése már többször felmerült konzervatív gazdasági beszélgetéseken. 

A Reuters értésülése szerint egy második Trump-adminisztráció az Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletét, valamint a Dodd–Frank-törvény által létrehozott Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Iroda jogi helyzetét is megváltoztatná.

Összhangban a Trump elnöksége alatt hozott intézkedésekkel, amikor enyhítettek a Wall Street-i bankok és a brókerekre vonatkozó "bizalmi" szabályok regulációját. Karoline Leavitt, az üzletember-kampányának sajtótitkára kiemelte, hogy a Trump-adminisztráció deregulációs, növekedéspárti programja komoly sikereket ért el a világ legnagyobb gazdaságának a fellendítésében. 

Túlzottnak vélt környezetvédelem

Donald Trump gazdasági elképzeléseit ismerők szerint, republikánusok győzelem esetén szinte biztosan neki megy az elnök a klímavédelmi intézkedéseknek. A konzervatív kritikák fókuszában a Biden-adminisztráció az elektromos járművek és a megújuló energiaforrások használatának ösztönzésére irányuló szabályozásának a kritikája áll. 

A Heritage Foundationnel dolgozó Robert Bowes elszámoltathatatlan szervezetnek nevezte az Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletet, ami szerinte a woke és a radikális zöld napirend alapján működik. 

Michael Faulkender, az America First Policy Institute vezető közgazdásza szerint a környezetvédelmi kockázatok felmérése szolgáló ESG keretrendszer eltereli a felügyeletek figyelmét a pénzügyirendszer szilárdságához nélkülözhetetlen biztonsági és megbízhatósági kritériumokról. 

Rekord alacsony munkanélküliség

A republikánus kritikákra reagálva a Fehér-ház szóvivője mondta, hogy a Trump-korszak ragadozó üzleti gyakorlatait követő elgondolások növelnék a pénzügyi rendszer kockázatait.

A Covid19 járvány hatásaitól eltekintve 1960 óta nem volt olyan alacsony az egyesült Államokbéli munkanélküliség, mint Trump és Biden-elnöksége alatt. Az USA Kereskedelmi Minisztériuménak inflációval kiegészített adatai szerint az amerikai gazdaság Trump első három évében lassabban nőtt (8,1 százalékkal), mint Biden ( 10,6 százalék) idejében. 

A reformok visszafordítása

Brian D. Feinstein, a Pennsylvaniai Egyetem pénzügyi szabályozással foglalkozó szakértője szerint a tervezett változások visszafordítanák világválság utáni, a befektetővédelemtől a legnagyobb bankok kockázatkezeléséig terjedő reformok sorozatát, ami az Egyesült Államok pénzügyi rendszerének a felborulásával fenyeget. 

Feinstein kiemelte, hogy a jelentősebb változtatások (így a Dodd-Frank törvény korlátozása) nem lehetségese a Kongresszus, illetve az Értékpapír- és Tőzsdebizottság jóváhagyása nélkül.

Hivatalosan egyelőre se Trump, se a republikánus párt nem jelentett be a szabályozás leépítéséről szóló programját.

Drága volt Trump lufija ellen játszani, de megérte

A volt amerikai elnök alig valamit érő médiacégét kamucég által vitte tőzsdére, ott a rajongók és a reménykedők jól bevásároltak az első nap, az okosok pedig megshortolták, összeomlására játszva. Mivel azonban nincs túl sok részvény, óriási kamatot kellett fizetniük, eddig azonban így is megérteHa kíváncsi a részletekre