Donald Trump szerint Vlagyimir Putyin orosz elnöknek valószínűleg köze volt Alekszej Navalnij ellenzéki vezető halálához, aki a múlt hónapban halt meg egy sarkvidéki börtönben. „Fiatal ember volt, tehát statisztikailag még sokáig élhetett volna. Szóval valami szokatlan dolog történt” – tette hozzá az amerikai republikánus elnökjelölt a Fox Newsnak adott interjújában. 

Alekszej Navalnij, az orosz ellenzék vezető alakja február 16-án hunyt el egy büntetőtelepen. Az EU és az Egyesült Államok közvetlenül Oroszországot tette felelőssé a haláláért, és újabb szankciók bevezetését szorgalmazták el a Kreml ellen – írja a Politico.

Az interjú során Donald Trump azt is elmondta, reméli, hogy nem kell választania aközött, hogy Putyin lenyeli Ukrajnát, vagy hogy fegyvereket küldjenek Kijevnek. Majd ismét azt állította, hogy a háború soha nem történt volna meg az ő elnöksége alatt.

Trump, aki jelenleg több kulcsfontosságú ingadozó államban is vezet a hivatalban lévő Joe Biden előtt az általános választási felmérésekben, eddig puha álláspontot képviselt Putyinnal szemben, aki már több mint két éve teljes körű inváziót folytat Ukrajna ellen.

Az exelnök többször ígéretet tett arra, hogy leállítja az Ukrajnának nyújtott segélyeket, és tárgyalóasztalhoz kényszeríti Kijevet Oroszországgal. Ez az álláspont aggodalmat kelt a nyugati szövetségesek körében, akik különben is óvakodnak egy második Trump-időszaktól.