Thaksin Shinawatra, Thaiföld volt miniszterelnöke, egyben az ország leghíresebb politikusa 15 év száműzetés után a múlt héten tért vissza az országba. A királyi közlönyben közzétett dokumentum szerint a politikus „elfogadta tettét és megbánást tanúsított", hozzátéve, hogy a volt miniszterelnök idős és beteg.

Erre tekintettel Maha Vajiralongkorn, azaz X. Ráma thai király nyolc évről egy évre csökkentette a volt kormányfő ellen kiszabott börtönbüntetést.

A The Guardian szerint a közlöny úgy fogalmaz, hogy Thaksin miniszterelnökként az országot és a népet szolgálta, és hűséges volt a monarchiához. „Tiszteletben tartotta az igazságszolgáltatási eljárást".

A 74 éves Thaksinnak nyolcéves börtönbüntetésre kellett volna számítania különböző ügyekért, többek között hatalommal való visszaélésért. A milliárdos volt vezető múlt héten tért vissza száműzetéséből magánrepülőgépen, ugyanazon a napon, amikor pártja, a Pheu Thai, egy ellentmondásos koalíció részeként hivatalba lépett régi katonai-királyi ellenfeleivel.

Valószínűtlen szövetségük eredményeként a fiatalos, reformpárti Move Forward párt ellenzékbe szorult, ami sok szavazót feldühített. A párt, amely a májusi választásokon a legtöbb mandátumot és szavazatot szerezte, azzal az ígérettel kampányolt, hogy megállítja a hadsereg beavatkozását a politikába, és módosítja a szigorú felségsértési törvényt, amely szerint a királyi család bírálatáért akár 15 év börtön is kiszabható.

Többen arra gyanakodnak, hogy a volt kormányfő egy politikai alku részeként térhetett haza, ám pártja ezt tagadta.

Thaksint a börtönben töltött első éjszakáján kórházba szállították, miután a börtön tisztviselői álmatlanságot, mellkasi szorítást, magas vérnyomást és alacsony oxigénszintet tapasztaltak nála.